РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИ ДЪРВЕНИ КОЛЕДНИ ИГРАЧКИ – ПОДАРЪК ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

контакти

[quote]ПЪРВИТЕ БРОЙКИ – ЗА ПРАЗНИКА НА СВЕТИ СПИРИДОН[/quote]

Дървени коледни играчки се предлагат в магазина за дърворезба на Георги Георгиев в Димитровград. В него той вече няколко година продава дърворезби, икони, керамика, сувенири, но за първи път предлага коледни играчки от дърво. Те са изработени изцяло ръчно и са уникален подарък за празниците. Цените им варират от 3 до 8 лева, в зависимост от изработката, големината и т. н. Изрисуваните по тях картинки и послания също са ръчна изработка. Магазинчето се намира на втория етаж в Търговски комплекс, бивш Дет-Маг.

Първите бройки от играчките се пускат за празника на Свети Спиридон, честван на 12 декември. Светецът се тачи като закрилник на занаятчиите. На този ден празник има и Дружеството на димитровградските дърворезбари, носещо името на Свети Спиридон, чийто председател е Георги Георгиев. Той поздравява членовете, както и всички занаятчии и им пожелава здраве, късмет и творческо вдъхновение.

Спиридон Чудотворец се нарежда сред великите светии от 4 век. Роден е на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си.

В живота си Спиридон сторил много добри дела и показал на хората силата на християнската вяра. Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил. Разказват, че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия й край излязъл огън, от другия потекла вода.

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук