Ръчно изработената мартеница подобава на Баба Марта

контакти

Да изберем ръчно изработената мартеница подобава на Баба Марта. Уникалното в нея е, че носи духа на традициите и обичаите, защото е вложено чувство, старание и любов. Изработените на машина изглеждат изкуствени, смята приложник-художничката Катя Тончева.

Тя твори в ателието си в комплекса на бул. „Раковски“ в Димитровград, на 2-ри етаж, бивш Дет Маг. За втора поредна година прави най-разнообразни мартеници. Работи предимно с вълна и естествени материали, използвайки техниката плъстене.

Все ме питаха няма ли да правиш мартеници и накрая реших да започна. Миналата година продадох всички, макар да не правя големи количества. Времето за изработване зависи от модела, но става по-бавно. Цената е малко по-висока, но за сметка на това продуктът е уникален. Когато човек носи такъв, изпитва в много по-голяма степен близостта до отколешната българска традиция. По-различно е с т. нар. китайски. Правят се в големи серии, по-евтини са, но не е същото чувство.

Винаги работя с удоволствие, дори да са дребни мартенички, предавам любовта си. Това в серийното производство липсва. Хората го усещат и оценяват, споделя Катя.

В произведенията си за Баба Марта тя използва традиционните бели и червени цветове, но добавя и други, вдъхновени от българската шевица. Прави мартеници като брошки, подходящи за шалове и чанти на дами, добавя пиленца и дори късмети. Интересна хрумка са пана с пролетни мотиви, а в момента подготвя кокичета, които изглеждат досущ като истински.

За мен не са важни толкова правилата, колкото да има красота и да се спазва традицията да има червени и бели цветове. Оттам нататък, всичко може да бъде направено като мартеница. Хората ги харесват, защото са различни. Много малко неща мога да повторя като серия. С мартениците донякъде става, но всяка е за себе си, обяснява приложничката.

Освен от вече готовите произведения за празника, могат да се поръчват отделни бройки, по идея на клиента. Много по-голямо удоволствие се изпитва, когато знаеш, че даден продукт е правен специално за теб. Мога да изработя почти всичко, казва Катя Тончева. А това личи от останалите рисувани с вълна пана, макети, портрети, скулптури на животни и всякакви други сувенири.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук