Ръст на заразените с Covid. Ще въведат ли ограничителни мерки?

контакти

Значителен ръст на новозаразените с Covid-19 се наблюдава в страната. Това потвърди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред NOVA, като засегна и темата дали ще се наложи въвеждането на ограничителни мерки. Тя бе породена от изискване в болници да се носят маски, което каза той, не е останало от времето на пандемията…

Специално за лечебните заведения за мен е направо задължително да се спазва такъв режим, защото там се концентрират хора, които и в момента имат някаква клинични прояви и са опасни за другите, подчерта Кунчев.

Засега не се налагат ограничителни мерки, дай Боже, да не се наложи, никой не ги иска, заяви той. Добави обаче, че ако нещата продължат да се развиват с този темп, вероятно може да се стигне до налагане на по-елементарни мерки, като забрана за събирания, както и носене на маски, по думите му – от болните.  Разликата между това да носи болният маска и здравият да носи е много голяма. И едното и другото помага, но в пъти по ефективно е, ако този който кашля и киха, той да носи маска, обясни доц. Ангел Кунчев.

Не бих казал, че се случва нещо неочаквано. Бяхме наясно, че ще се намери нов вариант, който лесно да се разпространява. Очевидно тези нови варианти са такива, каза Кунчев по отношение на ръста от новозаразени.

Още преди години казахме, че най-вероятно Covid-19 ще стане като един нормален респираторен вирус, като грип – лесно се разпространява, доста го има, но няма чак такава нужда от болнично лечение и още по-малко – от интензивно, обясни главният държавен здравен инспектор.

По думите му ваксини за новите щамове имало, като препоръча поставянето им. В повечето случаи вирусът минавал леко, но при 10-15% от заболелите все пак се налагало болнично лечение.

Основните симптоми са силно главоболие, температура, която може и да не е в много висока, но да се задържи 3-4 дни, затруднения в дишането, болки в гърдите и силна отпадналост. При варианта „Пирола” около 20-30% от заразените имат проблеми с очите, подобни на конюнктивит, бе обяснено в разговора.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук