РУСНАЦИТЕ ЩЕ СТРОЯТ БАЗА НА ЛУНАТА

Руската космическа агенция „Роскосмос“ разработва проект да създаване на база на Луната, която ще може да събере до 12 космонавти. Целта на съоръжението е основно научна, за експерименти и добив на полезни изкопаеми.

Проектът е едва в началните етапи на разработка, но още отсега е ясно че броят на обитателите на първата лунната база няма да е повече от четирима. Според изчисленията на учените от „Роскосмос“, тази бройка ще позволи продължителност на първата експедиция от 30 денонощия.

За целта ще е необходимо осигуряването на най-малко 20 кубични метра обитаем обем в съоръжението. Учените вече имат редица скици и примерни планове на тестови модели. Разработени са и компютърни 3-D-модели.

Все още не е избрано място за строителството. Повечето мнения обаче клонят към района на Южния полюс на Луната. Идеята за построяване на лунна база, а на по-късен етап и на лунен полигон е част от инициатива на „Роскосмос“ за подробно проучване на земния спътник.

Дългосрочната цел е до средата на века на Луната да има научна база с 12-членен екипаж, който да разполага с всички средства за опознаване на небесното тяло.

Източник: БНТПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук