Нашето и руското външни министерства „на нож“ за спасяването на българските евреи

Руското и българското външни министерства влязоха в словесен сблъсък за това кой е спасил българските евреи. Причина стана изказването на говорителката на руското външно Мария Захарова.

В годините на Втората световна война благодарение на нашите войни беше предотвратено депортирането на евреи от България и така около 50 хил. души бяха спасени от неизбежна смърт, заяви Захарова на брифинг.

Коментарът й бе провокиран от надпис върху Паметника на съветската армия в София, с антисемитски смисъл, появил се в края на миналия месец. Тя определя, че станалото е цинизъм, имайки предвид спасяването на българските евреи от Червената армия.

Българското външно министерство реагира по следния начин:

Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на Българската православна църква се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България.

Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви.

Министерството на външните работи е последователно в позицията си по въпроса за оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в страната: категорично осъждаме подобни прояви, осъждаме актове на нетолерантност и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за разкриване и търсене на отговорност от извършителите.

Снимка: starozagorskinovini.comПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук