Русия дръпна шалтера на тока за Финландия

Руската държавна енергийна компания Inter RAO дръпна, в 1 часа тази сутрин /полунощ българско време/, шалтера на тока за Финландия, създавайки безпрецедентна обстановка. Като причина е изтъкнато неполучаване на плащания за електроенергия, продадена чрез паневропейската енергийна борса Nord Pool от 6 май.

Ситуация е изключителна и се случва за първи път от над двадесет години“, се казва в изявление на дъщерното дружество RAO Nordic.

Във Финландия обаче не са особено притеснени. Липсващият внос може да бъде заменен на пазара на електроенергия чрез внос от Швеция, а също и чрез вътрешно производство, успокоява  мрежовият оператор Fingrid.

Досега Русия е осигурявала 10% от електроенрегията във Финландия. Заради войната, Хелзинки спря строежа на атомна централа, която трябваше да бъде изградена заедно с руската държавна корпорация Росатом.

Освен това, Хелзинки вече отказа пращането в рубли на доставките на газ, а само преди два дни обяви, че възнамерява следващата седмица да подаде молба за влизане в НАТО.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук