РУО: Увереност за присъствена учебна година при повече ваксинирани учители

„За нас е важно повече от 50 процента от учителите да са ваксинирани, за да стартираме учебната година присъствено“. Това е коментирал началникът в Регионалното управление на образованието (РУО) – Хасково Иван Панайотов, на заседание на Областния кризисен щаб за борба с Ковид-19.

На срещата, водена от заместник-областния управител на Хасково Виолета Желева, бе обсъден Националният оперативен план за справяне с пандемията SARS-Cov-2. В нея участваха представители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), на здравни заведения и други компетентни институции.

Те коментираха предвидените в плана противоепидемични мерки в случай на повишаване на заболеваемостта в региона, съобщават от Областна администрация – Хасково. Основен момент при управлението на болничния капацитет е осигуряването на легла по области и координация на хоспитализациите, подчерта директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова.

Проведени са срещи с директорите на учебни заведения и детски градини в областта. Те са уведомени за плана за ваксинация и вече са постъпили първите заявки от учители, коментирал е още Иван Панайотов, когото потърсихме за допълнителни подробности.

При над 50% ваксинирани учители ще имаме повече увереност и спокойствие, че учебната година ще започне присъствено и ще продължи така за по-дълъг период от време. Това е приоритет на Министерството на образованието и науката (МОН), каза Иван Панайотов.

Няма стандарт за това колко учители е добре да бъдат ваксинирани, още по-малко ние можем да наложим такъв. Не сме ние и хората, които да казваме дали ваксините трябва да бъдат задължителни, каквито в момента не са. Това може само МОН да реши, като към момента няма проблем даден учител да преподава, ако не е ваксиниран. По-скоро, с разяснителна кампания се опитваме да убедим учителите, че е по-добре да се ваксинират. Вече има ефект от срещите, които ще продължат, тъй като в детска градина и училище са поискали мобилен екип, за да се ваксинират учителите на място, посочи Панайотов.

Той допълни, че няма информация колко са към момента в процентно изражение ваксинираните учители в област Хасково. Поясни обаче, че в детските градини са чувствително по-малко, отколкото по училищата.

Иван Панайотов коментира още ефекта на дистанционното обучение, подчертавайки, че при някои деца са се задълбочили образователните проблеми. Дори да имат електронни устройства, липсата на директен контакт с учителя се отразява негативно, заяви началникът в РУО. Същевременно, преди дни МОН констатира, че дистанционното обучение задълбочи образователните неравенства, влоши знанията на голяма част от децата и заплашва да увеличи броя на отпадащите от образователната система.

Ниският ваксинационен обхват остава проблем, алармира на заседанието на Областния кризисен щаб д-р Снежана Иванова от РЗИ-Хасково. Тя препоръчва повече хора да се ваксинират, като превенция за по-леко протичане на евентуална заболяемост от Ковид-19. Хора, които са прекарали Ковид-19, могат да се ваксинират още след третия месец след излекуването им, уточниха медиците.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук