РУМЕН ДИМОВ ЗА РАДИЕВО И ПРИОРИТЕТИТЕ: КАКВОТО СЪМ ЗАЯВИЛ, ЩЕ ГО СВЪРША!

 

[quote]НЕ МЕ ЛИ ИЗБЕРАТ, ЩЕ ПОМАГАМ НА НОВИЯ КМЕТ, С КАКВОТО МОГА[/quote]

Румен Димов e кандидат за  кмет на с. Радиево от листата на коалиция „Да за  Димитровград“. Роден в  Димитровград. Бакалавър по специалността „Технология и организация на автомобилния транспорт“. Семеен, с две  деца. Кмет на село Радиево – 2 мандата 2007-2011 г. и 2011-2015 г. Работил преди това като като младши инструктор в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”  –  Димитровград.

 • Г-н Димов, кмет сте два мандата на Радиево? Защо се кандидатирате за трети?
 • В двата мандата съм работил отговорно и съм търсил най-доброто за Радиево. Усетил съм отношението на хората. Приели са ме, подкрепят ме, затова, тръгвам към трети мандат, с увереност и желание да направя каквото още мога за селото и жителите му. Още повече, издигнат съм от Коалиция „Да за Димитровград”. Чест е за мен да бъда един от кандидатите й, заедно с г-н Стефан Димитров, доказал се, направил много за общината във времето, когато беше кмет. Искам ново доверие, защото смятам, че има какво да дам за промяната към по-добро на Радиево, да харесва то повече и повече на жителите си.
 • Какво от направеното досега Ви носи най-голямо удовлетворение?
 • Работих, като цяло, в няколко насоки, които смятах за важни – подобряване на инфраструктурата – улична мрежа, тротоари, зелени площи. Работих, да се създадат добри условия за учениците, знаете, Радиево е от малкото села с училище. За децата там трябва да има нормални условия. Приоритет ми беше и културната сфера. Никога не съм пренебрегвал културния живот в селото, още повече, член съм на читалищното настоятелство и, смятам, добре работихме всички заедно, да е по-богат културният календар, да имат повече изяви и успехи самодейците. Важни са ми били социалната и здравната сфери. Намирал съм начини, според възможностите си, да подпомагаме на безработни, социално слаби, инвалиди и т. н. Не че кметовете създаваме работни места, но кметовете можем да включваме населените места, съвместно с общината, в различни проекти, финансирани по европейски програми. С тях се осигурява временна заетост за хората, предшествана от квалификационни курсове, за да могат те, след приключване на програмата да са по-конкурентни на трудовия пазар. [pullquote_right]Ако за себе си трябва да отлича нещо от направеното, това са ремонтите[/pullquote_right] И, все пак, ако трябва да отлича, за себе си, нещо от направеното през годините, това биха били ремонтите. През мандат 2007 – 2011, когато кмет беше Стефан Димитров, се отпуснаха 100 хил. лв. за цялостна реновация на Основно училище „Хр. Смирненски”, асфалтираха се част от спортните площадки, направихме ремонт, през 2011 – 2015 г. на кметството и здравната служба. Гордост ми е и обновяването на читалището. То е първото, заедно с Градска библиотека „П. Пенев” – Димитровград, спечелили финансиране по програмата „Глобални библиотеки”. В резултат, разположихме 5 компютъра, ползвани от ученици, младежи и възрастни хора, за които организирахме курс – да могат да контактуват с децата и внуците си в чужбина. Канализирахме частично 2 улици, извършихме ремонт на централното дере – всичко това се оценя от хората, а и на мен носи удовлетворение.
 • За евентуалния нов мандат имате 4 приоритета, но те звучат доста общо. Може ли да представите всеки, в един по-конкретен план?
 • Посочил съм приоритетите по които, като цяло съм работил и досега – развитие на социалната дейност и здравеопазването, подобряване на инфраструктурата, екологическо развитие, сигурност и спокойствие за жителите на селото. По отношение на първото – целта е да се продължи с подпомагането на социално слабите и безработни хора, особено младите семейства, включване в различни програми, осигуряване на, макар и временна, заетост за нуждаещите се. Специално за възрастните – винаги съм смятал, че е добре да заработи и в селото социалният патронаж, да се осигурява топла храна на възрастни – самотни, трудно подвижни, социално слаби хора. Социалният патронаж ще е добра придобивка, която би могла да е придружена и с периодични медицински прегледи, посещения от медици и социални работници. Инфраструктурата, несъмнено изисква подобряване. В Радиево улиците повече от 50% са не асфалтирани, липсват В и К съоръжения. Неразбираемо е защо се е допуснало едно такова село – голямо и близо до общинския център, само вторичен център на няколко околни населени места, с работещи и осигуряващи работа фирми, да бъде в такова незавидно по отношение на инфраструктурата положение, но това са фактите. Затова, решително ще продължа действията за подобряването й, доколкото може. Също в областта на екологията – тук проблем продължава да е централното дере. Там още преди 50 г. са заустени частични канализационни инсталации, без пречистване на обратните води. Решението наистина би дошло с цялостно канализиране на селото, но на първо време, можем да участваме, с помощта на общината, в проект за изграждане на съоръжения за обхващане и отвеждане на горни и обратни води. За сигурността и спокойствието, какво да кажа… Продължавам това, което и досега съм правил. Като цяло, битовата престъпност тук не е от високите, сравнително спокойно е, но не мога да твърдя, че е съвсем спокойно. Имаше през годината около десетина кражби. Крадците бяха установени, полицията добре си свърши работата. Амбицията ми е занапред битовата престъпност в Радиево да бъде сведена до минимум, което, с добрата съвместна работа с органите на реда, която имаме, е постижимо. Крачка в тази посока ще е осигуряването на видео наблюдение на възлови места, което съм предвидил. Направена е вече количествено-стойностна сметка за него, разговарял съм със специалисти и някои от фирмите в Радиево. През новия мандат, ако бъда избран, ще се постарая да финализирам нещата. [pullquote_left]Видео наблюдение на възлови места още повече би снижило престъпността   [/pullquote_left] 
 • Вероятно на срещите в последния месец хората са споделили и други предложения. Набелязахте ли такива, с потенциал за развитие?
 • Много важна е работата с младите хора. В последните години имаме отлични взаимоотношения с тях и ще ги продължим. То е двустранно желание, за което става дума на срещите. Но ми се иска и ще акцентирам на това, повече от тях да се ангажират с проблемите на Радиево. Младите се интересуват и от развитието на спорта. Тук кметът също може да е полезен.
 • Безработицата проблем ли е в Радиево?
 • Проблем е. Въпреки, че на територията на селото работят няколко сериозни предприятия, осигуряващи немалко работни места. Но и незаетите в трудоспособна възраст също не са малко, така че и от Радиево, като много от много други населени места, хора търсят препитание зад граница. Над 100 човека са в Гърция, Испания, Кипър, Италия, Германия, Англия…
 • За избирателите, може би ще е интересно да знаят, какво от заявеното бихте направили, ако ви изберат за кмет, но общинският е от друга политическа сила? Както досега.
 • Категорично от приоритетите си няма да отстъпя! Ще работя за реализацията им в Радиево, който и да е общински кмет. Ако получа доверие за трети мандат от хората, просто съм длъжен да ги отстоявам. Каквото съм заявил, ще го свърша, защото от него има нужда село Радиево. Освен това, не ми се ще да мисля, че общинският кмет и общинският съвет, по политически причини, биха делили селата. Не го вярвам.
 • Ще работите ли със следващия кмет на Радиево, ако не бъдете избран? С какво мислите, можете да сте му полезен?
 • В никакъв случай няма да откажа помощ и съдействие, това трябва да е ясно. На мнение съм, че всеки един кмет на населено място и, специално в Радиево, е искал да направи нещо хубаво. Да докаже, че изборът на хората не е бил случаен, да докаже и себе си. Донякъде кметската работа е призвание, дейност в полза на хората, които са ти гласували доверие. Това трябва да се уважава. Който и да бъде избран тук, ще му помагам. С контактите, с опита, които имам. Смятам, че за 8 години съм опознал проблемите на селото, хората, създал съм контакти. Изцяло ще бъда в полза, но, все пак се надявам радиевци да подкрепят мен, Стефан Димитров, като кандидат за кмет на общината и кандидатите на коалиция „Да за Димитровград” с № 8 в бюлетината!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук