РОЯК ПЧЕЛИ ОТЦЕПИ ЦЕНТЪРА НА ДИМИТРОВГРАД

[quote]ЖИЛЕЩИ РАЗУЗНАВАЧИ ТЪРСЯТ НОВ ДОМ[/quote]

Ban-nashРояк пчели доведе до отцепване на част от центъра на Димитровград. Медоносните насекоми се бяха хванали на една от колоните под тунела, до алея „България“.

Хора от квартала забелязали рояка и сигнализирали на спешния телефон. На място пристигнаха пожарникари, но до тяхната намеса не се стигна, тъй като бе намерен пчелар. Те, все пак, разпънаха предпазна лента, за по-голяма безопасност на премиаващи.

Пчеларят Димо Апостолов сложи кошер до пчелите и започна да ги опушва, за да ги накара да влязат в него, както и стана.

Пчелите са излезли от кошер в близост, тъй като се роят. Това е най-големият рояк. Има още един или два, които също могат да се появят, каза пчеларят.

Според него, пчелата-майка е харесала мястото на колоната като подходящо, за временно настаняване. Пчелите, в същото време, изпращат разузнавачи, да търсят нов дом. Такъв те ще намерят в минералбанското село Сираково. Там, както и на още две места, пчеларят има 80 кошера.

В залавянето на хваналия се на колоната на тунела той не използва предпазни средства. Обяснението беше, че когато пчелите се роят, не хапят. Операцията по хващането отне около час. Според пчеларя, подобно нещо трябва да се прави чак до вечерта, за да се приберат всички пчели. В случая, това нямаше как да стане.

Пчелите, които не сме успели да хванем, ще потърсят друг кошер. Ако носят храна, ще ги приемат, лаконичен бе Димо Апостолов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук