РОМСКИ ПРАЗНИК: БЕЗ „ЧАЕ ШУКАРИЕ“, ЗАРАДИ ИЗБОРИТЕ

Международен ден на ромите
контакти

На 8 април отбелязваме международния ден на ромите. За четвърта поредна година подготвяме празник от читалище „Рома“. През тази обаче, няма да проведем конкурса мис „Чае шукарие“. Идват избори, появиха се много хора, които казаха, че ще направят всичко възможно да има такъв конкурс. Той ще има друга цел и затова решихме да минем без него. Може би ще организираме само надиграване, коментира Елена Петкова, секретар в читалище „Рома“.

Празникът в кв. „Изток“ започва от 16:30 часа, на 8 април, в двора на детската градина. Ще се изявят предимно млади хора от читалищата в Радиево, Конуш, „Детски и младежки център“, ОУ „Пейо Яворов“. Кулминацията ще поставят музикантите от оркестър „Фолк палитра“. Програмата включва изпълнение на химна „Джелем джелем“, вокални изпълнения, танци, ромска сюита, гръцкият „Барбаяни“, представяне на традиции и обичаи.

Тази година ще почетем и всички абитуриенти, завършващи от квартала. Знаете, че при тях образованието не е на такава висота. Искаме да ги поздравим и да им дадем символични подаръци. Засега имаме две завършващи СОУ „Васил Левски“ момичета, но очакваме и други, каза още Елена Петкова.

Празникът на ромите е обявен официално на 4-я конгрес на международната организация „Романо юнион“ през 1990 г. Чества се ежегодно от 92-ра година от ООН и Европейския съюз. През 1971 г. в Лондон се провежда за първи път световен ромски конгрес, с участието на представители на етноса от всички континенти и на индийското правителство. Там е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на специфичната култура и идентичност. Приети са флагът и химнът. Флагът представлява синьо небе, зелена земя, в средата – червен кръг с 16 спици, символизиращ чергарския начин на живот. Химнът пък е свързан с гоненията през всички исторически епохи. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук