Роми, с болка на Банго Васил: Кажат ли ром, значи лош, а не е така

контакти

Ромската Нова година посрещнаха снощи в димитровградския кв. „Изток“, а днес празнуват, по стар стил – Васильовден, когато пристига Банго Васил. Празникът мина много добре, с хубаво ядене и пиене, сурвакане, вземане на прошка на младите от старите и благословии, коментираха хора от квартала, където живеят предимно представители на етноса. С болка обаче те споделят, че са наранени и разочаровани от думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, че циганите са станали нагли… Изразяват и притеснения да не се създаде напрежение, покрай протестите в село Войводиново, община Марица, където командос бе пребит от двама роми. Същевременно, ромски организации излизат на протест днес пред Министерски съвет, с настояване Каракачанов публично да се извини и да си понесе политическата отговорност…

В димитровградския квартал разговаряхме с Боян Атанасов и съпругата му Елена, както и с други хора, които бяха по-малко словоохотливи. Управляващите трябва да бъдат за пример, а не да ни разединяват на българи, роми и всякакви други етноси. Ние сме български граждани, които си обичат държавата и искаме да се чувстваме равноправни. Не му отива на Каракачанов, представител на управлението, да говори такива неща и да създава интриги. Не бива всички роми да ни поставя под общ знаменател.  Той не казва „нагъл циганин“, а говори в множествено число, за всички, което не е никак редно и страшно ни обиди. Особено ме впечатлява, че го казва министър на отбраната, който трябва да отбранява, един вид, не да създава конфликти. Такъв ли пример трябва да дава? За себе си ще кажа, че съм ром, ползвам се с авторитет в Димитровград, културен и възпитан човек съм и имам много приятели – българи. За мен няма значение кой какъв е – бял или черен, от какъв етнос е. Дори ако някой тръгне да говори лоши неща, защото си е загубил акъла, ще го спра, споделя с болка Боян Атанасов.

Много сме разочаровани от нещата, които виждаме по телевизията, защото децата ни гледат и си създават нереално мнение за ромите. Дядо ми, например, участвал и ранен във Втората световна война, разказваше, че тогава е имало уважение, че се е бил за народа си. А в днешно време… Ние гласуваме за по-добро бъдеще, а не децата ни да бягат. И петте ми деца са в чужбина. Не могат ли тук да работят и да плащат данъци, а не в друга страна да превиват гърбове? Моето внуче учи в училище в Димитровград, едно ромче в целия клас. Трябва ли да го делят там? Живеем в една държава, аз се храня и ти се храниш, един въздух дишаме и не мога да приема изречените обиди. Ние също имаме образовани и трудолюбиви хора. Категорично не приемам, че щом за някой се каже, че е ром, значи е лош, коментира Елена Атанасова, която казва, че й е неприятна думата „циганин“, защото я приема за обидна дума.

Иначе, хората споделят, че животът тече нормално и всички се уважават в квартала, където живеят не само роми. Дразнят се, че мнозина приемат това и подобни места за гето, без изобщо да са запознати, както и от това, че заради отделни единици – всички трябва да теглят.

На снимката: Елена и Боян Атанасови /втора и четвърти, отляво надясно/, с други от семействотоПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук