РОМИ БРУЛЯТ КЕСТЕНИ НА ПОРАЗИЯ, СЛЕД ТЯХ КУПИЩА ЛИСТА И КЛОНИ

контакти

Нашествие на роми, събиращи диви кестени, се забелязва из целия Димитровград. Те вземат падналите по земята, но заради конкурентите – минаващи по няколко пъти на ден, не остава много. Останалите по дърветата плодове брулят с прътове или направо се катерят. Това оставя след тях купища листа и изпочупени клони. Създават се и предпоставки за падания и различни инциденти. Цъфналите в определени пространства кестени оставят малка доза красота на фона на офанзивата по оборката.

На места образувалият се боклук е толкова много, все едно, че е имало страшна буря, придружена с порой. Чистачките от „Нео Титан“ често се затрудняват с купищата. В големи чували те събират отломките, както правят в дълбока есен.

Дивите кестени, известни още като конски, се събират предимно поради две причини. Първата е свързана с евтина храна за животни. Втората – за медицински цели – за правенето на лекарства, кремове и козметика като цяло. По правило в различните региони има лицензирани прекупвачи, които препродават кестените на големи фирми. През тази година конските кестени се изкупуват на дребно около 40 до 60 ст. за килограм, след което цената им може да стигне малко над 90 ст.

rk4_ban

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук