Романтичният дух на стария Бургас влиза в Исторически музей – Димитровград

контакти

В изложбената зала на Исторически музей – Димитровград ще бъде представена изложбата „Бургазлийката през 30-те и 40-те години на ХХ век”, разкриваща духа на стария Бургас.

Спомени, снимки, картини, автентични документи, тоалети, модни аксесоари връщат в 30-те и 40-те години на миналия век, когато Бургас е отворен, космополитен, град с европейски дух. Още тогава бургаските жени са необикновени – различни и свободомислещи. Ще видим от една страна бургазлийка като девойка, булка, съпруга и домакиня, от друга страна – известната, ярката личност, покорила широкия свят. Разказваме за две прочути талантливи жени, родени в началото на ХХ век – Дора Попова – актриса и танцьорка, и художничката Александра Мечкуевска, наричана „българската Жорж Санд”, коментират организаторите.

Бургаските фотографи са запечатали много и различни образи – момичета в ученически униформи, девойки на плажа, на разходка в Морската градина и на Моста, семейства на кея и на улица „Богориди”, прочутата бургаска красавица Ваня Морска, булки в изискани рокли, с огромни букети от пъстри цветя.

Замислена като временна, изложбата остава в експозицията на Бургаския музей четири години и дава повод за множество културни събития, вдъхновяващи дарителството.

Изложбата ще бъде открита на 14 февруари от 17.30 часа. Заповядайте на чаша вино и глътка романтика!, канят от Исторически музей – Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук