РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО Е И ПРАЗНИК НА ХАСКОВО

Рождество на Пресвета Богородица отбелязваме на 8 септември. Празникът, известен още като Рождество Богородично и Малка Богородица, е един от трите големи празници в източноправославния календар, посветен на Дева Мария.

На 8 септември Хасково чества своя празник. От векове Хасково върви по своя уникална пътека във времето, следи по която са оставили многобройните негови жители. Тези следи са направени с вярата, че утрешният ден на града ще добави още нещо хубаво към днешния. Така от общите усилия на всички се ражда една неповторима атмосфера, която прави Хасково единствен и скъп на сърцето град…, казва в поздравителното си слово кметът на Хасково Георги Иванов.

Според българските традиции, Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. По обичай, стопанката на дома приготвя празнична пита. В същото време тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.

Преданието гласи, че Дева Мария била дъщеря на благочестивите Йоаким и Анна, от Назарет. Те дълго били бездетни, но Бог чул молитвите им.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук