РОДИТЕЛИ ПОЛЗВАТ ОБЛЕКЧЕНИЯ ЗА ДЕЦА, ДО КРАЯ НА ДЕКЕМВРИ

контакти

Родителите, чиито деца не са навършили 18 години, могат и тази година да се възползват от данъчни облекчения, напомнят от офиса на НАП в Хасково.

До края на месец декември те могат да го направят като подадат декларация пред своя работодател по основно трудово правоотношение. Декларациите са два вида: за ползване на данъчно облекчение за деца по чл. 22в и за данъчно облекчение за деца с увреждания по чл. 22г от Закона за данъците върху доходите на физически лица. И двата образци са публикувани в интернет страницата на Агенцията на е-адрес www.nap.bg . При подаване на документите пред работодателя, той е длъжен да извърши годишно облагане  на доходите по трудово правоотношение на своя служител, в срок до 31 януари 2017 година.

Облекчението може да се ползва и с представяне на необходимите документи в НАП по време на следващата данъчна кампания – от 1 януари до 30 април 2017 година, заедно с подаване на годишната данъчна декларация.

От офиса в Хасково напомнят, че от данъчното облекчение за деца под 18 години може да се възползва само един от родителите. Декларации могат да подават и приемни родители. Облекчението дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на децата: за едно дете с 200 лв., за две деца с 400 лв., а за три или повече – с 600 лв. Така, държавата ще възстанови на родителя сумата от 20 лв. за едно дете, за две – 40 лв., а за три или повече деца – 60 лв.

Различен е размерът на ползваното облекчение за деца с увреждания. В този случай данъчната основа на лицата се намалява с 2000 лв. или размерът на данъка, който следва да се възстанови за едно дете е 200 лв. Към декларацията се прилага и копие от валидно решение на ТЕЛК или НЕЛК.

От НАП в Хасково уточняват още, че и двата вида облекчения за деца се ползват до размера на сумата от годишните данъчни основи.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук