Робот за дезинфекция сглоби инженер в димитровградско школо

Робот за дезинфекция сглоби инж. Тилю Тилев в училище „Васил Левски“ в Димитровград, където отговаря за ремонтите и поддръжката. Иначе, завършил е електроинженерство и физика, съответно във Варна и Пловдив.

Машинката си той представи именно днес, защлото школото чества патронния си празник. Това стана в присъствието на председателя на Общинския съвет Гергана Кръстева, която бе сред официалните лица, поднесли венци и цветя пред намиращия се в близост бюст-паметник на Апостола на Свободата.

Тилев изрично подчерта, че това не е изобретение, а нововъведение и рационализация, която споделя. Подобни машини според него могат да се използват в големи магазини или халета, например. По думите му, решил да подготви всичко, защото хем излиза по-евтино, хем е достатъчно ефикасно.

Първоначално, в училището купуват бактерицидни ултравиолетови лампи, които монтират в стаи и кабинети. За тях са направени тела, с таймер и електроника, за да може автоматично да се включват и да нямат достъп децата. Проблемът бил обаче с коридорите и физкултурния салон, защото площите са големи, а решението инженерът намира в робота – самоходно шаси.

Основната идея е родителите да бъдат спокойни, че децата им се обучават в нормална и защитена от вируси среда. С изключение на лампите и някои закупени неща, другите са дело на нашия служител по поддръжката. Устройствата той включва сутрин, когато няма деца и персонал, подчерта директорът на училището Антон Иванов.

Направих подвижна платформа, която да обикаля коридорите и салона. На нея са монтирани лампите, които облъчват и правят дезинфекция. Роботът е автономен, разработен за вредна среда, в случая – докато работят лампите.

След като отиде до края на коридора и наближи препятствие, сензор го кара да поеме в противоположна посока. Част от него е устройство, използвано за паркиране на коли. То излъчва сигнал, който като се отрази, включва реле, за да се смени ходът. Захранването е с акумулатор, а лампите се захранват чрез инвертор. Така се покрива много по-голяма площ, за разлика от монтираните стационарни лампи. Ако се намали два пъти разстоянието, четири пъти намаля ефектът от облъчването. При движението си, роботът решава този проблем, обяснява инж. Тилю Тилев, чиято амбиция е да подскаже полезен начин за дезинфекция, както и за други приложения.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук