РИТУАЛ: БАБИНДЕН В КРЕПОСТ

Бабин ден
контакти

На Бабинден – 8 януари, самодейците от народно читалищеСелска пробуда“, село Крепост ще осъществят възстановка на старовремския обичайПодливане“. Програмата ще започне в 12 часа на мегдана. За селото това е традиция и всяка година на този ден там се провежда такъв ритуал.

Празникът се отбелязва на сутринта след Ивановден и е посветен на почитта към бабите-акушерки. Той е изцяло женски и по традиция изключва мъжко присъствие. Жените стават рано, за да са им ранобудни рожбите. Веднага след това започват да месят пита. Бабата обикаля всяка къща от селото, където през изтеклата година е израждала дете. Ритуално тя измива лицето на бебето, намазва челото му с мед и масло, а след това полага парче обагрена в червено вълна с наричания за здраве. На обяд бабата посреща в домашна обстановка жените, на които през годината е помагала да родят. Те подливат вода, даряват й кенарена риза и сребърна пара, а домакинята ги черпи с пита. По парчето хляб, жените гадаят каква ще бъде следващата им рожба. Ако е краешник – ще е момче, а средица – момиче.

В следобеда жените се окичват с връзки червени чушки и вълна и поемат към реката, където обредно изкъпват бабата-акушерка.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук