Ритуално зажънват в Странско. Празник на пуската вдигат в Ябълково

XIV Национален фолклорен празник Тракийски жътварски събор ще се проведе в село Странско на 23 юни. Седмица по-късно, на 30 юни, в село Ябълково вдигат Празник на ябълковската пуска и студената бира.

Жътварският събор, идната събота, започва от 10:00 часа, с ритуално зажънване със сърпове, паламарки и съвременна селскостопанска техника. От 12:00 часа в центъра на димитровградското село ще бъде официално открит съборът, с участието на фолклорни състави от региона. Над 20 състава са се включили към момента. В програмата на празника е предвидено лятно изложение „От нивата до трапезата“ и среща на селскостопански производители. Организатори са читалище „Пробуда“, Земеделска кооперация „Петър Д. Петров“, Кметство Странско и Община Димитровград.

Празникът на пуската и студената бира се организира за втора поредна година в Ябълково. По-следващата събота там ще бъдат посрещнати гастрономи и ценители. Програмата, на 30 юни, започва от 18:30 в центъра на населеното място, с конкурс за най-вкусна ябълковска пуска. В него могат да се включат всички майстори и любители на уникалния деликатес.

Пуската е запазена марка за Ябълково, а организаторите читалище „Христо Ботев 1871“ обещават сладост за душата и радост за небцето в съботната вечер. С рецептата за традиционната пуска от селото и пакетче подправки, домакините канят гостите си за празника на пуската, който обилно ще бъде полят и със студена бира.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук