Ритуално зажънване и лятно изложение в Странско

контакти

Ритуално зажънване и лятно изложение на селскостопански производители организират тази събота в Странско. На 17 юни в димитровградското село ще се проведе 13-то издание на Национален фолклорен празник „Тракийски жътварски събор – Странско 2017.

Празникът започва от 10:00 часа, когато на житен блок близо до селото ще се извърши ритуалното зажънване със сърпове и паламарки. След това в нивата ще влезе първият за тази година комбайн, за да сложи началото на жътвата.

Два часа по-късно, в центъра на селото предстои откриването на събора, с участието на фолклорни състави от региона. В програмата на лятното изложение е предвидена среща на селскостопански производители с представители на Министерството на земеделието и храните.

Организатори на събитието са читалище „Пробуда“, земеделска кооперация „Петър Д. Петров“, Кметство Странско и Община Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук