Ритуала „Нов огън“ изпълнявали срещу болести и епидемии

Преди много години, когато се случвало да възникне смъртоносна епидемия, хората са изпълнявали различни обреди и обичаи, чрез които вярвали, че ще изцелят селото и ще предпазят себе си или добитъка от болести. Сред тях е старият български ритуал „Нов огън“. Едно от последните места в хасковска област, където е извършван, е стамболовското село Царева поляна, разказва в рубриката си „Любопитно“ Областна администрация – Хасково.

Жителите на село Царева поляна имали определено място, на което изпълнявали обреда – Гумаровската чешма, край селото. За да се изпълни ритуалът, било нужно всеки огън и всеки пламък, който тлее в селото, да бъде загасен. Избирали се двама младежи, чиито имена не съвпадат с ничие друго в селото, две сухи сливови дървета и прахан.

Двамата мъже трябвало да трият двете сливови дървета едно в друго с прахан, докато огънят се възпламени, а после, след като живият огън се запали по най-примитивния начин, всеки носи искрица от него у дома си.

През 1942 година животните в селото започнали масово да мрат. Местното население не знаело как да се справи със ситуацията, затова прибягнало към стария български ритуал „Нов огън“. Сведенията сочат, че именно в тази година за последен път на Гумаровската чешма е пален „Нов огън“, от Найдю и Пасю.

Още преди години в близост до Гумаровската чешма, е построен път, който преминавал точно през мястото, на което се е провеждал ритуалът. Това наложило тя да бъде изместена.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук