Рискове за климата: Пластмаса е открита и в облаците

контакти

Учени са открили малки частици пластмаса в облаците и смятат, че те може да допринесат за изменението на климата, съобщава Скай Нюз, предава bTV. Изследването е публикувано в списанието Environmental Chemical Letters.

Учените са събрали вода от облаците около японските планини Фуджи и планината Ояма на надморска височина между 1300-3776 м. След това са приложили усъвършенствани техники за изображения, за да определят дали има микропластмаса.

Девет различни вида полимери и един вид каучук са открити във въздушната микропластмаса в концентрации между 6,7-13,9 парчета на литър и размери, вариращи между 7,1-94,6 микрометра.

Изследователите също така са открили изобилие от хидрофилни полимери, които действат като „ядра на кондензация на облака“. По този начин се предполага, че хидрофилните полимери играят ключова роля в бързото образуване на облаци, а това от своя страна може да повлияе на цялостния климат.

„Нашите открития предполагат, че микропластмасата на голяма надморска височина може да повлияе на образуването на облаци и на свой ред да промени климата“, пишат учените в изследването си.

Това е първото проучване, което открива микропластмаса в облаците и в свободната тропосфера, и в граничния слой на атмосферата.

Водещият автор на изследването Хироши Окочи от университета “Васеда” в Токио заяви, че „микропластмасите в свободната тропосфера се транспортират и допринасят за глобалното замърсяване”.

„Ако проблемът с „пластмасовото замърсяване на въздуха“ не бъде разгледан по-активно, изменението на климата и екологичните рискове може да станат реалност, причинявайки необратими и сериозни екологични щети в бъдеще“, смята Окочи.

Микропластмасата във въздуха се разгражда много по-бързо в горните слоеве на атмосферата поради силна ултравиолетова радиация. Това води до освободажване на парникови газове и добринася за глобалното затопляне, добави Окочи.

Микропластмасата може да „замърсява почти всичко, което ядем и пием“

В изявление за изследването университетът “Васеда” съобщи, че проучването показва, че „микропластмасите се вдишват както от хора, така и от животни и са открити в множество органи като бял дроб, сърце, кръв, плацента и фекалии“.

„10 милиона тона от тези пластмасови парчета завършват в океана, освобождават се с океанските пръски и намират своя път в атмосферата. Това означава, че микропластмасата може да се е превърнала в основен компонент на облаците, замърсявайки почти всичко, което ядем и пием чрез „пластмасов дъжд““, се казва в съобщението.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук