РИОСВ: Превишен е аларменият праг за серен диоксид в Димитровград днес

Превишение на алармения праг за серен диоксид (SO2) е регистриран днес в град Димитровград. В три последователни часа автоматичната измервателна станция „Раковски“ в града отчете концентрации на този замърсител над 500 микрограма на кубичен метър въздух, с което е налице превишение на алармения праг, информират от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ). Измерените нива на серен диоксид са както следва:

В 10:00 часа е регистрирана концентрация от 872,96 микрограма на кубичен метър въздух.

В 11:00 часа е 1209,86 микрограма на кубичен метър.

В 12:00 часа са 534,62 микрограма на кубичен метър въздух.

РИОСВ – Хасково веднага даде предписание на ТЕЦ „Марица 3“ АД– гр. Димитровград за ограничаване масовия поток на SO2 до 3600 kg/h чрез предприемане на необходимите промени в количеството и качеството на използваното гориво в инсталацията за производство на ел. енергия с цел намаляване на стойностите на серния диоксид в атмосферния въздух.

РИОСВ – Хасково предприе всички мерки съгласно инструкцията за информиране на населението при превишение на установените алармени прагове за нивата на серен диоксид и информира ОУ„Гражданска защита”- гр. Хасково, Областна управа – гр. Хасково, Общинска администрация – гр. Димитровград, РЗИ– гр. Хасково за привеждане в действие на мерките необходими за опазване здравето на населението.

Чувствителна група са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания. Препоръчителни предпазни мерки, които следва да се вземат от засегнатото население са – да не напускат жилищните или работните помещения като затворят плътно прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито; занятията по физкултура в училищата да се провеждат на закрито.

РИОСВ – Хасково продължава да следи посредством системата за реално време качеството на атмосферния въздух в града.

Забележка: Нивото на концентрация на даден атмосферен замърсител, при което съществува риск за здравето на хората при кратковременна експозиция, при което трябва да се предприемат спешни мерки се определя като алармен праг. Алармененият праг за серен диоксид е 500 мкг/м3, измерени през три последователни часа в пунктовете за мониторинг, които са представителни за качеството на въздуха в даден цял район или агломерация.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук