РИОСВ обмисля да спре ТЕЦ „Марица 3“, заради дефекти. Оттам: Ще ги отстраним, но искаме отсрочка

Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Хасково обмисля временно да спре работата на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград, ако не бъдат отстранени в срок открити дефекти, свързани с нарушена обшивка на метално съоръжение. Дали ще се стигне дотам, ще стане ясно след 6 декември, когато изтича срокът на предписание за отстраняване на проблема, стана ясно на пресконференция на директора на Екоинспекцията Наталия Пачеманова.

Потърсен за коментар, юрисконсултът на Централата Юлиян Семерджиев заяви, ще бъде направено всичко необходимо и вече се работи за отстраняване на дефектите, но предприятието ще иска малко удължаване на срока. Той е категоричен още, че това не е причината за наднормените емисии на серен диоксид над Димитровград.

Вчера отново се получи превишаване на стойностите на серен диоксид, над 500 микрограма на кубичен метър, отчетено от Автоматичната измервателна станция (АИС) „Раковски“, която е близо до центъра на Димитровград. 15 минути по-късно бяхме пред портала на димитровградския ТЕЦ. Предполагаме, че той е основният източник на замърсяване със серен диоксид на територията на Димитровград. Миналата седмица направихме също проверка, след друго превишаване на стойностите над пределно допустимите от 500 микрограма, като бяха отчетени 1000, коментира Пачеманова.

Тя обясни, че при двете проверки е установено дефектирало производствено метално съоръжение, на 45 метра височина. От него липсвала част от обшивка, от която се изпускат нерегламентирани неорганизирани емисии. По думите й, те се завличат от въздушните потоци и най-вероятно, при специфични атмосферни условия, тръгват към центъра на града. Това е и възможната причина да се получават резки превишения и бързи спадове на серен диоксид. Такъв е моментният извод на РИОСВ.

Дали сме предписание още миналата седмица, изтичащо на 6 декември. Най-вероятно от 7 декември ще предприемем по-тежката стъпка – евентуално ТЕЦ-ът да спре, докато не отстрани дефектите. Имаме подкрепа от Министерството на енергетиката, предстои да се срещнем и с министъра на околната среда и водите, коментира директорът на РИОСВ.

На въпрос защо чак сега говори за липсващи обшивки, след като още от лятото имаше доста проверки в Централата, Пачеманова подчерта, че е отскоро на поста… и е видяла, че има проблем.

Тя каза още, че разположението на Димитровград е такова, че към него се събират освен емисиите от близкия източник, така и от ТЕЦ-овете в Гълъбово. Има и други източници, например от битовия сектор, в студените месеци. Липсващата обшивка също давала принос за замърсяването.

Пачеманова направи и връзка с предходни години, когато димитровградският ТЕЦ не е работил. Според нея, тогава превишенията са били в пъти по-малко, а само за тази година са 29.

Попитана още какви действия ще бъдат предприети, ако Централата бъде спряна, но отново има превишения на серен диоксид, директорът отговори: Тогава ще търсим други източници.

От другата страна

Действително са констатирани нарушения в обшивката. Оттам обаче излиза струйка дим, която със сигурност не е причина за завишените стойности в Димитровград. Категорични сме, че този дефект не може да бъде основна причина за тях, заяви Юлиян Семерджиев.

Той каза още, че са набавени материалите за ремонт на съоръжението, започнала е поправка, но желанието е да бъде удължен срокът, тъй като до 6 декември дефектът не може да бъде отстранен.

Същевременно, друг проблем е с появата на черен прах в райони на Димитровград. Странното е, че АИС „Раковски“ не дава отклонения. При измерванията в ТЕЦ-а също няма отклонения, накратко коментираха от РИОСВ по тази тема.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Попитана още какви действия ще бъдат предприети, ако Централата бъде спряна, но отново има превишения на серен диоксид, директорът отговори: Тогава ще търсим други източници. За това хората казват: Да изгориш юргана и после да търсиш бълхата 🙂

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук