РИОСВ не иска ОВОС за рециклиращо отпадъци предприятие, 4 села не искат предприятието

Жителите на Бряст, Здравец, Длъгнево и Странско с подписка срещу бъдещата база. Кметът Иво Димов: Проектът няма да се реализира

Миналата година е имало инвестиционно намерение, за обособяване на площадка за рециклиране и преработка на пластмасови отпадъци, между димитровградските села Бряст и Здравец. След тези намерения, Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ – Хасково констатира, че няма необходимост да се прави Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. Същевременно, преди дни хора от селата Бряст, Здравец, Длъгнево и Странско са се подписали в подписка, с която настояват този проект да не бъде реализиран на територията на община Димитровград. Информацията съобщи общинският съветник Пламен Панев, който попита кмета на Димитровград Иво Димов какво е развитието по темата.

Преди повече от половин година имаше движение в тази посока. Фирма бе закупила, през ликвидатора на мини „Маришки басейн“, определен терен на територията на Бряст. Фирмата поиска възможност за изготвяне на Подробен устройствен план /ПУП/. След това Общината потърси допълнителна информация какво точно ще представлява инвестиционното намерение, с въпроси ще има ли изгаряне, опасност за населението… Отговор не получихме и заповед за промяна на терена не сме издавали. Съответно, за да стартира цялата процедура, има куп условности, включително одобряване на технически проект, даване на строително разрешение. Към този момент няма абсолютно никакви основания за притеснения, че ще стартира подобно инвестиционно намерение и реализиране на процедурата, заяви кметът Иво Димов.

Изпратили сме и писмо до РИОСВ, свързано с отказа да бъде извършена преценка за въздействието на околната среда. Възразяваме категорично против инвестиционното намерение и против това да няма ОВОС по съответния проект. Това е достатъчно към този момент за спиране на всякакъв вид спекулации и притеснения. Смятам, че реализирането на тези намерения се уталожиха, предвид и последните дейности, на национално ниво. Този проект няма да бъде реализиран, подчерта кметът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук