Римски колони в МВР – Димитровград чакат ред за съдебната зала

Основите на две колони от археологически обект, привличат погледа в районното управление на полицията в Димитровград. Поставени са точно до входа, под гишето на оперативните дежурни, така че няма как да не се видят. Не е ясно от колко време са там, вероятно дълго, тъй като са намерени още в началото на миналата година у частно лице в димитровградското село Крепост.

Артефактите, за опазването и съхранението на които отговаря полицията в Димитровград, са иззети като веществени доказателства по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Хасково. Делото е внесено в съда с обвинителен акт и предстои насрочване на разпоредително заседание, което ще се гледа в Окръжен съд – Хасково. Престъплението е по чл. 278, ал. 6 от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив.

Двете колони представляват национално богатство. Открити са на 18 февруари 2020 г. в дома на 57-годишния, тогава, обвиняем в димитровградското село. Там той държал незаконно и още 43 монети – римски и от времето на Османската империя. Когато делото приключи, съдът ще се разпореди къде те ще бъдат оставени на съхранение, поясниха от прокуратурата.

Предположението ми е, че колоните са част от езическо светилище, открито преди години по трасето на автомагистрала „Марица“, покрито в момента от нея. За това говорят начинът на изработка, структурата на камъка, които отговарят на колони от мястото, съхранявани в спомагателния ни фонд. Става дума за местен варовик, коментира уредник-археологът в Исторически музей – Димитровград Нели Кръстева.

Обектът, в местност „Жельова чешма“ в землището на село Крепост, е регистриран при проучвания през 2000 г. по трасето на магистралата, когато е установено наличието на раннохристиянска църква (IV-VI в.) и ями от елинистичната епоха (VII-III в. пр. Хр.). Първите проучвания на по-широка площ са проведени през 2007 г. от Ивайло Лозанов и Венета Ханджийска от Софийския университет.

Археологическият обект има няколко периода – неолит, праистория, светилища от елинистичната епоха, култова сграда има от римската императорска епоха, след което на мястото се строи църква. Колоните най-вероятно са от римската императорска епоха (I-III в.) и са били част от този обект – езически храм, използвани за зида на църквата… В района хората и днес продължават да се събират, за да правят курбани, например.

Във фонда на музея има запазени подобни колони, почти със същите размери, изработени от същия камък, придобити още преди самото проучване на църквата.

От археологическия обект се съхраняват още оброчни плочки на тракийски конник, амфорни печати, накити, амулети, съдове… Обектът е проучен и издаден преди десетина години. Тогавашното Министерство на културата решава, че не е от голяма важност. Водени са няколкократни разговори между общинското ръководство и ведомството, включително с Българската патриаршия, но в крайна сметка, обектът остана под магистралата, разказва съвременната му история Нели Кръстева.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук