РЗИ с апел за проверка на имунизациите на децата срещу коклюш

Позволяват първата ваксинация да бъде прилагана по-рано след раждането

контакти

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Хасково апелира родителите да проверят имунизационния статус на своите деца по отношение на коклюш („магарешка кашлица“), който трябва да е в съответствие с Имунизационния календар на Република България. При пропуски в броя на имунизациите/реимунизациите, децата трябва да бъдат обхванати!

Апелираме родителите, които имат пропусната имунизация на децата си, да се обърнат към личните си лекари и в най-кратки срокове да се направи тази имунизация, коментира д-р Станимира Тананова, директор на РЗИ – Хасково.

До общопрактикуващите лекари са изпратени указания да проверят има ли деца с пропусната имунизация и да се потърси контакт с близките им, за да се направи. Обръща се внимание на родителите, че е възможно да има деца с пропусната имунизация, ако детето в предходен период е било с временни противопоказания за поставяне на ваксина и впоследствие и е било забравено. Указания са изпратени и до лечебните заведения, в кои случаи трябва да се изпращат проби за доказване на заболяването.

Специално за област Хасково засега няма тревожни данни по отношение на разпространение на коклюш. През миналата седмица е бил регистриран един случай – на 20-годишен димитровградчанин. Той сам решил да се изследва в лаборатория, след продължителна кашлица и информации по медиите. Не е приеман в болница. Човекът няма пропуснати ваксини. Последната, за коклюш, му е била поставена по календар… В някои случаи има отслабване на имунитета след имунизация, обясниха от РЗИ.

Оттам допълниха, че нямат информация в детските отделения в региона да има притеснителни данни за хоспитализирани.

Не сме забелязали завишаване нито като прием, нито като оплакване. Към момента в Детско отделение се намират 3 до 5 деца. Това говори за нормална заболеваемост, съобщи д-р Алдин Карагьозов, управител на МБАЛ „Света Екатерина“ в Димитровград. Той допълни още, че няма активност по отношение на хоспитализирани с остри респираторни заболявания.

През 15-а седмица на 2024 г. са регистрирани 59 случая (54 потвърдени) на коклюш в страната (8-14 април), информират от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Оттам уточняват, че от началото на годината в страната са регистрирани 205 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 4 случая.

Коклюш, пертусис или просто „магарешка кашлица“ е силно заразна инфекция на белите дробове и дихателните пътища, която се причинява от бактерии. Магарешката кашлица е най-опасна за бебета на възраст под една година, особено през първите няколко месеца от живота. По-големите деца и възрастните, включително тези, които са били ваксинирани, все пак могат да се разболеят. Въпреки че не е толкова критично опасен, колкото при малките бебета, коклюшът може да бъде тревожно състояние, тъй като кашлицата продължава до 3 месеца.

В България ваксината срещу коклюш е задължителна в имунизационния календар. Прилага се за първична активна имунизация на бебета след навършени 2 месеца, първа реимунизация до 2-годишна възраст, на 6 и 12-годишна възраст. Въпреки това, ако има пропуск, може да се направи и в друг период.

МОН в готовност да въведе онлайн обучение, при необходимост

Днес, например, бе взето решение Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Причината за това е, че към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести. Това стана ясно, след като днес премиерът Димитър Главчев проведе среща с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, информират от Министерски съвет.

Министър Кондева посочи, че ситуацията се следи непрекъснато, а увеличението на заболяемостта не е изненада за експертите, тъй като такива пикове се наблюдават обичайно през период между 3 и 5 години.

По време на срещата бе обсъдена и организацията в детските градини и училищата, в които не трябва да бъдат допускани деца със симптоми на коклюш. Властите призовават родителите също да бъдат отговорни и при най-малките съмнения, да спират децата си от посещение на учебни заведения и да търсят лекарска помощ.

На срещата стана ясно още, че Министерството на образованието и науката е в готовност да реагират при увеличение на заболеваемостта и при необходимост, ще бъде въведено обучение от разстояние в електронна среда за отделни паралелки.

Симптоми на коклюш

Коклюшът има тенденция да се развива на етапи, като леките симптоми започват 7 до 10 дни след заразяването, последвани от период на по-тежки симптоми, преди да започне подобрението. Ранните симптоми на магарешка кашлица често са подобни на тези при обикновена настинка. Тези симптоми на коклюш могат да продължат 1 до 2 седмици, преди да станат по-тежки.

Вторият етап на магарешка кашлица често се нарича пароксизмален стадий и включва интензивни пристъпи на кашлица. Всеки пристъп на кашлица обикновено трае между 1 и 2 минути, но няколко пристъпа могат да се появят бързо един след друг и да продължат няколко минути. Броят на пристъпите на кашлица всеки ден е различен. Обикновено се наблюдава влошаване през нощта.

Пароксизмалните симптоми на магарешка кашлица обикновено продължават най-малко 2 седмици, но могат да стигнат до 10, дори и след лечението. Това е така, защото кашлицата продължава дори след като бактериите са изчистени от тялото. Бебетата могат да имат лоша кашлица, но някои изобщо не кашлят. Други симптоми, специално при бебета са: паузи в дишането, посиняване, проблеми с храненето, задавяне. Бебетата и малките деца могат да бъдат особено податливи на усложнения от коклюш…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук