Решиха за предучилищното образование на 4-годишните и обясниха смисъла му

Точката, за въвеждането на задължително предучилищно образование на 4-годишните деца в детските градини на територията на община Димитровград, предизвика най-продължителни дебати на днешното заседание на Общинския съвет. Тя бе приета с 21 гласа за, 1 против и 5 въздържали се, от общо 27 гласували. Полемика имаше и в обществото, най-малкото поради факта, че въвеждането е предвидено от 1 януари следващата година, както е записано в решението по точка 4 от дневния ред.

Дебатите откри общинският съветник Стефан Димитров, в които се включиха колегите му Тодор Тодоров, Катя Панева и кметът Иво Димов.

Първоначално, моята нагласа бе да гласувам за, но след разговор с колеги и родители, прецених, че е по-добре да я изтеглим, за след епидемичната обстановка, заяви Стефан Димитров.

В по-продължителен коментар Тодор Тодоров подчерта, че точката е предизвикала разнопосочни реакции, но на практика, тя ще влезе от следващата учебна година, тъй като сегашната, за детските градини, започва на 15 септември и свършва на 31 май. Според него, необходимо и правилно е приемането на предложението.

Тази задължителна подготовка звучи, все едно ще отнемем детството на децата. Нищо подобно. Въпросът е да обхванем тези деца, които към момента не са записани в детски градини, обясни Иво Димов.

Преди години, когато казаха, че ще въвеждат задължително предучилищно образование на 4-годишните, беше стряскащо. Сега виждам положителните страни, обясни като родител Катя Панева. Тя критикува, че е трябвало да има по-голямо обществено обсъждане и разясняване на родителите, за да разберат, че няма нищо лошо.

Какво още бе коментирано по точката, вижте във видеото на ТВ Димитровград, от 7:24 до 19:14 минута – на следния линк.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук