Решено: Въвеждат зелен сертификат за всички дейности на закрито

Заповедта влиза в сила от четвъртък

Предвижда се всички дейности, които се извършват на закрито, да се случват само при наличие на зелен сертификат и контрол на входа на организаторите на събитието, съобщи, цитиран от Агенция „Фокус“, служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Той уточни, че за целта хората, желаещи да посещават събития на закрито, трябва да имат завършен ваксинационен цикъл или отрицателен PCR или антигенен тест. Проверяващите също ще са задължени да притежават зелен сертификат. Важащите до момента изисквания, като това за спазване на отстояние между масите, отпадат.

Изискване за сертификат ще има за барове, ресторанти, кина, театри, циркове, концерти, музеи, галерии, молове, магазини над 300 квадрата, фитнеси, спортни клубове, басейни. При базарите на открито трябва да се спазва изискването за площ от 8 кв. м. на човек и дистанция от 1.5 м между посетителите. Организирани екскурзии могат да се извършват само ако всички притежават зелен сертификат. Работодателите и органите по назначаване на всички администрации трябва да организират работния процес, като установят работно време с променливи граници…, предава БТВ.

Мярката няма да се прилага за хранителни магазини, банки и аптеки.

Учениците ще бъдат преразглеждани по общини, а не на национално ниво. Преустановява се обучението в училищата в общини с 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 000 души. При 14-дневна заболеваемост между 500 и 700 на 100 000 души ще се редуват 50% присъствено, 50% онлайн занимания. В университетите присъствено обучение ще се провежда само при условията на зелен сертификат. Не се въвежда изискване за зелен сертификат за учителите. За медици, работещи в хосписи и диализи – се въвежда това изискване…Преустановяват се посещенията в болници. Всички служители на старчески домове трябва да имат също зелен сертификат, информира БГНЕС.

Заповедта за въвеждането на новите COVID мерки ще бъде издадена до края на деня и ще е в сила от четвъртък.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук