РЕШЕНИЕ: ВОЙНИШКИ ПАМЕТНИК В Г. АСЕНОВО, ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ЧАКА

Войнишки паметник
контакти

5000 лв. ще бъдат отпуснати за построяването на паметник на войните, участвали в Първата и Втората световни, както и другите такива на XX век, в Голямо Асеново. Това реши общинският съвет по внесена от съветника от сесийната група на ГЕРБ Вълчо Митрушев.

В населеното място е създаден инициативен комитет от наследници на участвали и загинали жители на селото. Паметникът трябва да се постави в центъра му. Хората започнали кампания за набирането на средства, които възлизат на 20 000 лв. Желанието им е той да бъде построен и открит за празника на селото – 8 септември, в чест на 100-годишнината от Балканската война, в която селото е дало най-много жертви, се казва в докладната.

Точката предизвика бурни дебати. Председателят на общинския съвет Стефан Димитров предложи изменение. Да бъде записано, че по 2500 лв. се отпускат за посочения паметник и този на Гоце Делчев. Около идеята да бъде изграден мемориал на революционера се обединиха представители на Македонско землячество „Гоце Делчев“ и Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“. На обща среща те поканиха и председателят на ОБС. Поводът – 110-годишнината от гибелта на революционера и от Илинденско-Преображенското въстание. Желанието им е паметникът да бъде открит на 4 май, когато се навършва годишнина от гибелта.

Съветникът Данчо Данев предложи да се помисли и за подобен паметник в града. Предложението му обаче не бе коментирано. След това допълни, че погледнато в исторически план, трябва да се даде предимство на Гоце Делчев. Вълчо Митрушев контрира: „Хубаво е на следващата сесия да се пусне докладна, тази да си остане така“. Чуха се мнения за липса на време. В крайна сметка точката бе гласувана в оригиналния си вид. Стигна се до консенсусно решение на следващата сесия да се пусне докладна за 5000 лв. помощ в подкрепа паметника на Гоце Делчев.

Дебатите не бяха без предистория. На председателски съвет преди заседанието прехвърчали искри, за които Стефан Димитров сподели на пресконференция. Тогава заместник-кметът Владимир Митрушев изразил протест срещу една от докладните, отнасяща се до ремонтни дейности на сервизната улица, намираща се на бул. „България“ 6 и 8. Той се изразявал в това – била внесена като искане от страна на искателя и не била разглеждана като докладна.

Разглеждана е като писмо от искателя. Комисията, занимаваща се със строителните работи, е дала положително становище. На тази база подготвих докладна. Другите аргументи на Владимир Митрушев бяха, че не било ясно откъде ще бъдат взети парите. Аз го попитах: Баща ти внася докладна за отпускане на 5000 лв. за паметник в Голямо Асеново. Там написано ли е откъде да бъдат взети парите или ти не коментираш, защото ти е баща?, попита Димитров. Допълни, че е можело предложението за паметника да бъде направено по време на гласуване на бюджета. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук