Рециклиада: Над 2 тона отпадъци събраха детските градини и училищата в Димитровград

Нов екологичен проект в партньорство ще изпълнява Общината

контакти

Общо 2 тона и 100 кг рециклируеми отпадъци събраха малчуганите и учениците от детските градини и училищата от община Димитровград. Това стана в продължила месец кампания, част от инициативата „Градска рециклиада”.

Награди и грамоти на справилите се най-добре връчи днес кметът Иво Димов, който подчерта, че учениците от ОУ „Алеко Константинов“ са събрали най-много – около 1 тон отпадъци.

Най-важното е отрано да започнем да създаваме навици у децата за разделното събиране на отпадъците, за да живеем в по-чиста градска среда и по-чиста природа около нас, подчерта кметът на Димитровград.

При забавачките, на първо място е Детска градина №1, на второ – „Райна Княгиня“, на трето – Детска градина № 4, поощрение получи Детска градина № 2.

При училищата, на първо място е ОУ „Алеко Константинов“, на второ – ОУ „Димитър Матевски“, на трето – СУ „Любен Каравелов“, поощрение получи ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Нов екологичен проект в партньорство ще изпълнява Община Димитровград, съобщиха междувременно оттам. Започва изпълнение на проект по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, която се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021г. Той ще се изпълнява в партньорство с общините Златоград и Любимец, както и с Клуб „Икономика 2000“, Сдружение  „Фабрика за екологични инициативи“ и норвежката фирма IOWA AS от Осло.

Специфичната цел на проекта е да се повиши способността на общините да намаляват емисиите на парникови газове и да се адаптират към променящия се климат. Той предвижда и изпълнение на демонстрационни дейности, като за община Димитровград е заложено подмяна на осветлението на парк „Вапцаров“ – доставка и монтаж на съвременно соларно оборудване на стойност 115 512 лв., с което Община Димитровград ще замени конвенционалното осветление и ще намали потреблението на ел. енергия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук