РЕФЕРЕНДУМ: БЕЗ УРНА ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

референдум
контакти

За националния референдум, който ще се проведе на 27 януари 2012 г., в община Димитровград няма да има подвижна урна за гласуване на хора с увреждания. От администрацията обясниха, че това е така, тъй като е постъпило само едно заявление. За да се осигури такава урна, желаещите е трябвало да бъдат минимум 10. Срокът за подаването им вече изтече на 27 декември 2012 г., уточняват от общината.

Ако имате увреждане на опорно-двигателния апарат или зрението, може да дадете вота си в секция по избор. Гласува се с документ за самоличност и декларация, че не сте гласували на друго място, обясняват оттам.

Все още тече срокът за подаване на заявления от хора, които ще гласуват не по постоянен, а по настоящ адрес. За тази цел те трябва да подадат заявление до кмета не по-късно от 12 януари. До момента в община Димитровград такива са подадени четири.

Избирателните списъци са по постоянен адрес и съдържат имената на гласоподавателите, номера и адреса на секцията. Изискването е те да бъдат поставени на публични места и на интернет страниците на общините. При справка на място, на сайтовете на администрацията или на ГРАО и наличие на грешка в името или то липсва, трябва да се подаде молба до кмета за отстраняване, дописване или вписване.

В последната неделя на януари ще дадем отговор на въпроса: Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена централа? Гласува се с бяла бюлетина, на която трябва да зачертаем с хикс „Да“ или „Не“. Повече на www.dimitrovgrad.bg, www.grao.bg, както и на www.cik.bg.

Според закона, за да е успешен референдумът, в него трябва да се включат толкова или повече гласоподаватели, които са участвали на последните парламентарни избори. На парламентарния вот през 2009 гласуваха близо 4,5 млн. души.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук