Рестарт на проекта за водоснабдяване на Пловдив и Хасково от каскада „Доспат – Въча“

Нова работна група ще анализира разработките, в последните 40 години, откакто съществува идеята

контакти

Проектът за водоснабдяване на Пловдив и Хасково от каскада „Доспат – Въча“ да бъде обявен за обект от национално значение. По този начин държавата ще застане зад реализацията му и практически ще бъде необратим без да се влияе от това кое правителство е на власт. Това каза в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той участва в работна среща по покана на областния управител на Пловдив Ангел Стоев, на която бе обявен рестарт на проекта.

В срещата участваха още заместник-министър Николай Шушков, областният управител на Хасково Красимир Ангелов, кметът на Пловдив Здравко Димитров, изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева, управителите на ВиК дружествата в Пловдив и Хасково – инж. Огнян Кулишев и инж. Божидар Желязков, както и други експерти от региона, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Министър Шишков посочи, че до 10 дни ще бъде сформирана нова работна група, която ще има за цел да направи анализ на всички разработки, правени по проекта в последните 40 години, откакто съществува идеята. По този начин ще се стъпи на работещите решения и ще се анализират слабите места, които до момента са били отхвърляни и са били пречка за реализацията. Те ще се ползват като основа за нови проучвания за изработване на истинско задание за проектиране, което да развие цялата процедурa, включваща одобряване на подробен устройствен план, връзките от язовира с всички населени места и т.н.

„Това не може да се случи в рамките на служебния кабинет, но ако дадем ясен знак, че това е важно за целия регион, е нормално всяко правителство да го продължи. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще окаже пълно съдействие, за да работим по проекта. За съжаление в годините назад това е правено на парче“, посочи арх. Шишков. Той заяви, че държавата трябва да застане зад този проект и да координира всички стъпки за реализирането му между министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на енергетиката. „Стартираме този обект като национален с идеята, че следващият редовен кабинет ще бъде достатъчно енергичен и наистина ще разбере проблемите. Ще направим пълен анализ на проблемите и, докогато сме на работа като служебен кабинет, ще работим всеки ден за решаването и на този проблем, защото той наистина е изключително голям“, каза арх. Шишков.

Проектът ще реши проблема с водата в над 40 населени места от двете области

Зам.-министър Николай Шушков подчерта, че проектът е жизненоважен за близо 1 млн. души от населението на страната, тъй като ще реши проблема с количеството и качеството на питейната вода в над 40 населени места от двете области. В последните години водоизточниците в тях намаляват, а водата в област Хасково е замърсена с метали и нитрати.

Министър Шишков информира, че са предложени промени в проекта на Закон за ВиК, които предвиждат засилване на ролята на „Български ВиК холдинг“ ЕАД по отношение на инвестициите и управлението на водния сектор. Ако промените бъдат приети от Народното събрание, холдингът ще може да се включи по-активно в реализацията на обекта.

Към днешна дата индикативната стойност на проекта за водоснабдяване от каскада „Доспат – Въча“ до Пловдив и Хасково е около 1 млрд. лв. Според арх. Шишков е редно той да се реализира с национално финансиране, тъй като това ще е гарант, че няма да има драстично поскъпване на цената на водата. Другите две алтернативи за строеж – чрез концесия или публично-частно партньорство, не гарантират това.

Изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева коментира, че проблемът с количеството и качеството на питейната вода в областите Пловдив и Хасково е изключително сериозен. „Постоянно обсъждаме какви решения следва да се предприемат. Търсят се варианти, които да са устойчиви. Обединили сме се около идеята, че каскадата е единственото трайно решение. Към момента търсим и краткотрайни решения, особено в Хасково, но и Пловдив е пред криза с водните количества. Проектът „Доспат – Въча“ ще даде решение с нужните количества, а качеството на водата е безспорно. Не бива да се неглижира проблемът и с енергийната ефективност, защото водата от язовира ще идва гравитачно. Така ще заменим помпажното подаване на вода в двете области, с което значително ще се намалят сметките за ток, които плащат ВиК дружествата“, обясни Георгиева.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук