Реставрират сърцето на българската възрожденска емиграция в Букурещ

контакти

Ще реставрират сърцето на българската възрожденска емиграция в Букурещ – Солаковия хан. Именно там е било огнището на българското революционно дело. Едни от най-видните ни борци за свобода – Христо Ботев и Васил Левски, са намирали убежище в него и са го използвали за подготовка на бунтове. Това е и мястото, където Любен Каравелов издава своите вестници „Свобода“, „Независимост“ и „Знаме“. Преди години родолюбци поеха инициатива за спасяване на Солаковия хан. Те организираха онлайн подписка, която можеше да се подкрепи и на различни места в страната, включително в Хасково.

В спомен от пребиваването си в хана, описан в негово писмо до Киро Тулешков, Ботев разказва, че е живял близо два месеца в изоставената мелница, която е била част от Солаковия хан. В писмото още се описва: „Вънка е студ, пука се камък, не сме яли от няколко дена, обаче приятелят ми ще направи всичко възможно да те развесели.“ Този приятел е бил самият Левски. България се покланя пред делото на Апостола на свободата и почита паметта му на 18 и 19 февруари.

През март започват дейностите по консервация и реставрация на Солаковия хан в Букурещ, съобщава, цитиран от БТА, кметът на румънската столица Никушор Дан на официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук.

От публикуваната информация става ясно още, че Общинската администрация за укрепване на сеизмични сгради ще инициира конкурса за решения за изработване на дизайна. След етапа на обезопасяване на постройката, ще започнат консолидационните работи, като се запазят оригиналните елементи на сградата, която е исторически паметник.

Някога ханът е бил извън Букурещ, днес е в самия център, само на 70 километра от Русе. Построен е през 1859 година. Носи името на своите основатели, братята Солакулу от Свищов. През 1859 г. те построяват имота с търговска цел – фабрика за макарони, но през годините мястото се превръща в подслон за българските революционери имигранти в Румъния. Сградата е с над 1000 кв. м застроена площ, над 100 стаи,  дълбоки зимници-складове и огромен двор.

През Втората световна война, при американска бомбардировка над Букурещ, голяма част от нея е унищожена. През 1948 г., когато се извършва румънската национализация, Солаковия хан става собственост на румънската държава. През годините на социализма имотът е използван за настаняване на социално слаби граждани, предимно от ромски произход. Запазва този характер до края на 80-те години, когато имало опасност да бъде съборен от властите. Тогавашният български посланик, русенецът Петър Данаилов, започва да води преговори с румънските власти за неговото реставриране и превръщането му в Български културен център. Въпреки че през 1997 г. сградата е обявена за паметник на културата от местно значение, тя продължава да тъне в разруха. През 2003 г. потомците на братята Солакоглу успяват да си върнат собствеността на имота, но той е в окаяно състояние.

Окаяното състояние и идейния проект за Солаковия хан

След като през януари 2019 г. част от фасадата и мазилка се срутва, Общината на град Букурещ сезира разследващите органи и започва наказателно досъдебно производство. През същата година Общинският съвет приема Решение 214/23.04.2019 г. за откриване на процедура по отчуждаване на сградата – исторически паметник, намираща се на адрес „Каля Мошилор“ 134, сектор 2, Букурещ, с цел извършване на дейности по съхранение. Това означава Солаковия хан да премине от частна собственост в притежание на столичната община срещу сумата от около 5,6 милиона леи, за да бъде изцяло реставриран и превърнат в общинско културно пространство. Макар в общинския бюджет за 2020 г. да са одобрени средствата за обезщетение за имотите, по които тече процедура за отчуждаване, поради ограниченията и пандемичната обстановка, парите не са използвани, пишат румънските медии.

През същата година, след изборите през септември, администрацията на града е сменена. Новото управление обявява публично, че спасението на Солаковия хан е приоритет за него. Това е потвърдено с решение, прието единодушно на 26 ноември 2021 г. от Общинския съвет на Букурещ, с което е отделена сумата от 4,5 милиона леи за експроприацията на имота.

„Имаме зелена светлина да започнем работа по Солаковия хан, една от символичните сгради на наследството на Букурещ. Финансовите въпроси относно отчуждаването са решени, сумата е записана в сметката, така че Община Букурещ става собственик, а работите по обезопасяването на сградата ще започнат скоро. След това ще получим достъп до парите за реставрацията, за да превърнем Солаковия хан в културно пространство на Букурещ“, написа кметът Никушор Дан на страницата си във Фейсбук през януари 2022 г.

Съхраняването на сградата на Солаковия хан в Букурещ, както и на други обекти на територията на Румъния, свързани с българската история, е трайно и приоритетно направление на работата на Министерството на външните работи, респективно и на посолството на България в Букурещ, казва по време на парламентарен контрол българският външен министър Мария Габриел.

Заявената от кмета на румънската столица цел е да възстанови сградата и да я превърне в Общински културен център. Посолството ни е предложило създаването на български кът в сградата на Солаковия хан, след завършване на ремонтно-възстановителните работи.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук