Реставрират емблематичен автобус, дарен на българските футболисти в Германия през 1974 г.

Предстои реставрирането на емблематичен автобус Мерцедес, дарен на националния ни отбор по футбол по време на Световното първенство в Германия през 1974 г.

Информацията съобщи Светослав Славов, собственик на ретро автобуси. Част от хях бяха днес на изложение в Димитровград, до Голямата пейка, на входа на парк „Марица“. Интересът към возилата бе голям. Проявата бе първа, част от програмата за празника на града.

Светослав Славов

Имаме една много ценна находка. Закупихме автобус Мерцедес, който националният ни отбор по футбол получава от домакина Германия при провеждането на Световното първенство през 1974 г., каквито са подарени и на другите отбори, участници на Мондиала. В него са се возели футболисти като Христо Бонев, Димитър Пенев, Аспарух Никодимов…

Така е изглеждал автобусът на германския отбор. Българският ще придобие същия вид, но с родния трибагреник

Когато националите си тръгват, автобусът остава, защото не е било възможност да вземеш такова нещо от капиталистическия свят и да го докараш в социалистическия. Ние обаче успяхме да издирим този автобус във Франция и да го закупим. Той е бил жълт и с българския трибагреник. Надявам се да го реставрираме по същия начин, защото е емблематичен за България, сподели Славов.

Четири възстановени ретро автобуса, движели се по българските пътища основно през 70-те и 80-те години на миналия век, бяха днес на изложението в Димитровград – „Škoda 706 RTO“, „Чавдар 11M3“, „Чавдар LC51“, „Родина“.

Целта ни е да ги запазим за бъдещите поколения, както и за тези, които са се возели на тях или шофирали. В момента разполагаме с шест, възстановяваме още четири, пак от епохата на социализма, други също чакат да „възкръснат“. Има много атрактивни модели, но реставрацията става бавно, защото вече трудно се намират части. Имаме колеги и от други градове, които се занимават с подобни начинания и ги приветстваме, че се стремят да запазват историята, сподели още Светослав Славов.

По думите му, около десетина са реставрираните и в движение ретро автобуси към момента в страната. Славов благодари за поканата от Община Димитровград и изрази надежда, че догодина отново ще дойде, с тези и други автобуси от миналото.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук