Ремонтираха статуята на Света Богородица в Хасково

Завършен е ремонта на статуята на Света Богородица в Хасково. 14 метровата фигура на Божията майка е обследвана, почистена, обработена с хидрофобизант за защита на материала.  До дни той ще кристализира и статуята ще бъде с още по-равен бял цвят, информират от Общината.

Ремонтът на статуята, според специалисти, е бил наложителен защото през фигурата се просмуквала вода, която руши плочките на постамента и параклиса.
Обновяването е извършено под ръководството на Петьо Александорв, син на автора на статуята, притежаващ авторските права за нея.
След обществена поръчка е избрана и фирма за реновация на постамента. Очаква се тази дейност да приключи до началото на септември.

Общата стойност на ремонтите е около 60 хиляди лева. До дни се очаква да бъде избран, след обществена поръчка, изпълнител и на ремонта на параклиса под статуята, допълват от Общината.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук