Рекорд по отстреляни диви свине поставиха кърджалийски ловци

Рекорд от 78 отстреляни диви свине поставиха ловците от сдружението в Кърджали в първите два ловни дни при откриването на новия сезон за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч. Добрата новина съобщи председателят на сдружението  Васил Дончев. Той вярва, че след седмица, когато бъдат оценени трофеите, ще може да съобщи и за няколко нови медала от дива свиня, съобщават от Съюза на ловците и риболовците в България (СЛРБ).

Трофеен 186 кг глиган е паднал неделя в дружина Комунига. Слуката споходила един от младите ловци – Емин Индриз. Той е ловец от 6 години, но вече има един златен медал на трофей от глиган.

Първия ден в първата гонка на диви свине ловците от Комунига отстреляли 3 приплода. Голямата слука дошла през втория ловен ден. Тогава кучетата вдигнали трофейния екземпляр. Заедно с големия глиган ловците отстреляли и 2 приплода и спрели да ловуват.

В района на Черноочене ловците отчитат сериозно движение на диви свине. Доволни са, че не откриват мъртви животни, но не са сигурни, че опасността от африканската чума по свинете ги е подминала.  Взели са решение при слука да спират лова и да не стрелят по женски животни – знаят, че така ще подпомогнат популацията на основния тук дивеч за лов. За да има разнообразен лов в района, ловците разселват диви зайци, но ги пазят, докато не се развъдят достатъчно.

По данни от пролетната таксация популацията на дивата свиня на територията на Ловно-рибарско сдружение – Кърджали се запазва. Числеността й е 433 бр., като през миналия  ловния сезон не са установени случаи на африканска чума. Запасите при заека и сърната са съответно 2200 и 873 бр., почти колкото са били досега.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук