РЕКОРД ОТ ГРАДУШКИ ИЗСИПАНИ НАД СТРАНАТА

auto-bannerГрадушките тази година, като интензитет и поражения, ще бъдат рекордни, спрямо последните 10 години, коментира в сутрешния блок на БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тази година ще е най-тежка. 2014 г. също бе рекордна, по отношение на градушките, средно, два пъти повече от предходни години. 2015-а бе средностатистическа, уточни Танева.

Земеделският министър не посочи конкретни данни за пораженията към днешна дата, като каза, че трябва да приключи изготвянето на протоколите от обследванията. Все пак, заяви, че са поразени 7000 дка, но те са от тези, които са в обхвата на защитени от противоградни ракети. Няма данни колко са пораженията, в райони, които не са защитени.

Танева припомни, че се подготвя нова система за противоградова защита, която трябва да обхване всички обработваеми земеделски площи в България. Тя ще се осъществява с два метода. Първият включва изграждане на 32 нови ракетни площадки към сега действащите в Южна България. Вторият, който ще се използва предимно в Северна България, е авиационен.

Според прогнозата за времето, днес до обед ще бъде слънчево, но дъждът се завръща следобед. Значителни по количества валежи се очакват в Централна и Източна България, възможни са и градушки…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук