Рекорден брой участници на международния конкурс за цигулари Проф. Недялка Симеонова“

От 18 до 20 октомври ще се проведат 44-ти Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“, организирани от Община Хасково, съобщават оттам. В рамките му ще се проведе и Международен конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова”, който ще бъде официално открит на 18 октомври от 12:30 часа в театър „Иван Димов”.

Тази година в конкурса ще участват 35 млади цигулари, което е своеобразен рекорд спрямо предишни издания, подчерта пред журналисти Цанислав Петков, диригент на Камерен оркестър – Хасково. Участниците са разпределени в четири възрастови групи. Те са от 6 държави: Молдова, Русия, Холандия, Словакия, Сърбия и България. Най-малкият участник е само на 5 години. Това е Тереза Терзийска от Пловдив.

Участниците ще бъдат оценявани от авторитетно жури. Общият награден фонд, който Община Хасково дава, е 6 900 лв., разпределен между четирите възрастови групи. На 20 октомври от 16:00 часа ще се състои  церемония по награждаване на участниците и галаконцерт на лауреатите на Международния конкурс за цигулари.

В пресконференцията участва и Венета Въжарска – главен експерт „Култура“ на Общината. Тя информира, че на 18 октомври от 11.30 часа в театър „Иван Димов“ ще бъде открита изложба на  Мичо Димитров, който е член на журито на Международния конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова“ за 2019 г. От 19.00 часа в читалище „Заря“ ценителите на класическата музика ще имат възможност да чуят концерт на Камерен оркестър – Хасковo, със солисти: Мила Георгиева и Зорница Иларионова – цигулка и диригент Цанислав Петков.

На 19 октомври, отново в читалище „Заря“,  в 19.00 часа ще се състои концерт на оркестъра на Държавна опера – Пловдив. Солист – Мичо Димитров, диригент – Диан Чобанов, концертмайстор – Милена Липова.

Входът за всички събития е свободен.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук