Реките се покачват, възможни са наводнения, предупреждава екоминистерството

Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ предупреждава за очаквано покачване нивата на реките, след обилния снеговалеж и снеготопене в следващите дни. Оттам призовават отговорните институции да предприемат превантивни действия и да създадат организация и координация за недопускане на потенциален риск от наводнения.

От 2-3 март температурите ще се повишават, когато ще започне частично снеготопене, в съчетание с валежи от дъжд и сняг. Ще се повишават нивата на реките южно от р. Айтоска, в долните части от водосборите на Тунджа и  Марица, във водосборите на река Арда и притока й Върбица, както и в долните части от водосбора на Струма и притока й Струмешница, където има ниска вероятност за поройни наводнения.

Системите за ранно предупреждение прогнозират достигане на нивото на жълтия праг на предупреждение за реките:

  • р. Тунджа при Елхово – в обедните часове на 3 март;
  • р. Черна при Смолян – във вечерните часове на 2 март;
  • р. Ардинска при Ардино – през нощта на 2 срещу 3 март;
  • р. Върбица при Златоград – във вечерните часове на 2 март.

В информацията се посочва още, че със запълване над 90% са язовирите: „Йовковци“, „Камчия“, „Среченска бара“, „Ясна поляна“,  „Боровица“, „Студен кладенец“, „Пчелина“ и  „Тича“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук