РЕЗКИТЕ ТЕМПЕРАТУРНИ ПРОМЕНИ ПОВИШАВАТ ВИРУСНИТЕ ИНФЕКЦИИ

Грипна епидемия в Димитровград към момента няма. Повишава се обаче броят на хората, с вирусни инфекции. Ако преди празниците минаваха по един-двама пациенти с такива оплаквания, сега те са по четири-пет на ден, информира д-р Даниела Филипова.

Според общопрактикуващия лекар, основна причина за повишаване на заболеваемостта, са резките промени на температурата. В края на декември и началото на януари беше много студено. В последните дни е топло, с температури до 15 градуса. До края на седмицата ще има ново застудяване и сняг в неделя. Това, според лекаря, ще доведе до ново повишаване на вирусните инфекции.

Част от младежите се подлъгват по топлото време и ходят с тениски, което увеличава риска от заболяване. Уязвими при температурни амплитуди са най-вече децата и възрастните, с хронични белодробни заболявания. Ако усетят симптоми, трябва да си стоят вкъщи и да избягват публични места, коментира още д-р Филипова.

Симптомите са обичайни – болки в гърлото, ставно и мускулно неразположение, суха кашлица, запушен нос, висока температура. В такива случаи се препоръчва прием на имуностимулиращи лекарства, комбинирани с витамини препарати и хомеопатия.

Леко повишаване на вирусните инфекции, отчитат и в Детско отделение на МБАЛ „Света Екатерина“, но според завеждащия д-р Роман Ризов, за епидемия не може да се говори. Към момента в отделението са настанени 15 деца, при капацитет 20 легла.

Грипна епидемия в България се очаква в края на януари. У нас вече има няколко изолирани случаи от т. нар. свински грип.

tivibearings banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук