Режат лентата на обновения културен дом „Химик“

контакти

С церемония рязане на лента ще бъде открит обновеният културен дом „Химик“ в Димитровград. Това ще стане на 19 март, когато ще бъдат дадени допълнителни подробности за мащабния ремонт.

В резултат на реализацията на проекта, по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., бе извършен цялостен ремонт и реставрация на сградата отвътре и отвън, включително и на покрива, който бе подменен с нови керамични керемиди.

Общата стойност на проекта е 3 882 378.56 лв., от които безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж” е в размер на 3 300 021.78 лв. и 582 356.78 лв. – собствен принос на бенифициента, от които 557 865.00 лв. – финансов инструмент.

На сградата е реставрирана скулптурата над главния вход, възстановена е мозайката по външните стълбища и площадки и е напълно подновена дограмата. Напълно реновиран е съществуващият киносалон и е превърнат в съвременна многофункционална зала за театрални представления, концерти и конференции. На първия и втория етаж бе запазена мозайката в предверието и централното фоайе, след като се почисти и полира. Запазен бе стенописът в централното фоайе, дело на художника Владимир Пенев. Изцяло се подмени водопроводната и канализационната мрежа и електроинсталацията. С проекта се осигури достъп и условия за пребиваване на зрители с проблеми в опорно-двигателния апарат. Извърши се и цялостна подмяна на сградната отоплителна инсталация и отоплителните тела. Изградиха сe нови пожароизвестителна инсталация, система за видеонаблюдение и оповестителна инсталация.

Снимка: архив

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук