РЕЖАТ ДЪРВЕТА В БИВШАТА „МАРБАС“ БОЛНИЦА, ВДИГАТ СЦЕНА НА МЕЧТИТЕ

[quote]НЕ СМЕ ВАНДАЛИ. ИСКАМЕ ПРИВЛЕКАТЕЛНО ЗА ВСИЧКИ МЯСТО, КАЗВА ИВЕЛИНА ЗЛАТЕВА[/quote]

Няколко малки и големи дървета са били изрязани наскоро от двора на бившата „Марбас“ болница в Димитровград. Те са премахнати от пространството встрани от сградите на Дневните центрове за деца и възрастни с увреждания. За това алармира в социалната мрежа Тодорка Шивачева.

auto-bannerПоголовна сеч, не подкастряне, не подрязване. Тези дървета ги гледам през терасата вече 30 години и им се радвам. Няма паднали или счупени. Напротив, бяха си читави и с красиви клони, пише Шивачева.

Каква е причината за изрязването на дърветата, потърсихме за коментар главният еколог на Община Димитровград Пламен Митков. Той обобщи, че дърветата са премахнати, с надлежните разрешения. Доколкото си спомням, подготвя се проект за облагородяване на пространството, посочи Митков. За повече подробности насочи към директора на Дневен център за деца с увреждания Ивелина Златева.

izrqzanidarvetamarbas1Площадката е в занемарен и във вид на изоставено място. Имаме идея да изградим Сцена на мечтите и парк на приятелството. Трябва да има площадка, където да се изявяват всички социални услуги, както и да се провеждат традиционните дни за социалните дейности. Началото вече е поставено, в бъдеще време предстои всяка социална услуга да засади дръвчета, подходящи за градската среда, заяви Ивелина Златева.

Според нея, изрязани са 6-7 саморасли дървета, израснали още от времето на болницата. Те са акации, с бодли и опасни клони. Имало е и два инцидента с паднали върху деца клони, които за щастие, не са довели до наранявания. Други няма да бъдат отстранявани, защото са извън площадката. След време ще има подробности пред обществеността за финансирането и конкретните дейности за облагородяване на пространството. Надеждите са то да бъде готово през юни, когато се отбелязват Дните на социалните услуги.decauvrejdaniq

Отстрани дърветата изглеждат добре, но като се доближиш, не е точно така. Много от тях са с хралупи, с надвиснали клони, отчасти изсъхнали или изгнили. Ние не сме вандали. Искаме да направим едно чудесно и привлекателно място, каквото сега то не е, допълни Златева.

Според нея, когато е готово, ще стане привлекателно  за всички, не само от потребителите в Дневните центрове за деца и възрастни с увреждания. Могат да идват ученици и други деца, читалищни дейци, майки с колички. Директорът призова граждани от квартала, а и други, да се включат, ако желаят, за да засилят социализацията, необходима най-вече на хората с увреждания.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук