Редят 28 кадъра в изложбата „Властелините на Родопите“

контакти

Изложбата „Властелините на Родопите“ ще бъде открита на 21 май от 18 часа в лятната градина на Исторически музей – Димитровград. Външната галерия ще включва общо 28 фотографии от девствената природа на източния дал на Родопите, едно от последните запазени подобни кътчета в Европа. Тя се организира съвместно от фондация „По-диви Родопи“ и читалище „Марица-2008“, с любезното съдействие на Община Димитровград.

Фокусът ще бъде поставен върху белоглавите и черните лешояди, известни още като властелините на родопското небе. Посетителите ще могат да видят още снимки на бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и да научат повече за завърналите се през последни години зубри и тарпани.

Основната цел е да се запознае по-широката аудитория с непокътнатата дива природа на Източните Родопите и да се зароди съзнание и грижа за опазването й. Родопите са същинска съкровищница на биоразнообразието, като голяма част от източния им дял е включена в европейската екологична мрежа от защитени зони Натура 2000.

Изложбата предлага информация на български и английски език и ще остане в Димитровград две седмици. Датата на откриването й не е случайно подбрана, тъй като се отбелязва 27-та годишнина на програмата LIFE и реализирания по нея проект за опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите, както и на Директивата за местообитанията. И двете са одобрени на 21 май 1992 г. Оттогава насам те са допринесли съществено за опазването на неповторимото природно наследство на цяла Европа, а вече повече от десетилетие  – и на България.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук