Редят изложба с рисувани от майстор на четката образи от творчеството на Станислав Лем

Изложбата „Бестиарият на Лем според Мроз“ представя Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ – Димитровград. Откриването ще е на 25 януари, вторник, от 17:30 до 19:00 часа в Зала № 1 на галерията, на бул. „Димитър Благоев“ № 7.

Станѝслав Херман Лем е полски учен, мислител, философ – в областта на футурологията, оригинален публицист, литературен критик, остроумен сатирик, най-вече – писател-фантаст, един от най-превежданите и най-четените в целия свят. Творчеството му е световен феномен, разкриващо могъществото на творящия Разум, на неговите постижения, отговорности и безумия.

Експозицията представя впечатляващите резултати от дългогодишното сътрудничество между Станислав Лем и краковския художник Даниел Мроз, който придава тъй съвършена графична форма на чудноватите Лемови литературни герои и зверове, че за мнозина илюстрациите на Мроз и текстовете на писателя са се превърнали в едно неразделно цяло.

„Бестиарий“ произлиза от латинската дума „bestia“ (звяр, животно) и се превеждаща като „зверилник“ – така са наричали средновековните сборници с алегорични разкази за животни, които имат поучителен характер и обикновено са богато илюстровани. В този бестиарий са представени еманципирани машини, малко зловещи и в същото време гротескни, старателно нарисувани от майстора на четката Мроз и съчетани с описанията им, открити в романите и разказите на майстора на словото Лем.

В димитровградската галерия изложбата ще продължи до 15 февруари 2022 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук