Редят изложба с картини на Владимир Димитров – Майстора в Димитровград

Изложба с картини на големия български художник Владимир Димитров – Майстора редят в Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ в Димитровград. Откриването ще е на 30 август, вторник, от 18.00 часа в Зала 1 на галерията.

Платната в нея са предоставени от кюстендилската Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“. Експозицията е по повод 75-годишнината на Димитровград, както и по повод 140 години от рождението на Майстора.

Владимир Димитров – Майстора успява да открие за себе си и българската живопис една от формулите на националния живописен стил. В основата на тази формула стоят интензивния цвят и декоративната звучност, много близки до естетическите принципи на старата българска иконопис. Идеалният образ в неговото творчество е сложен синтез между първичната привързаност на българина към земята и безкористния идеализъм на твореца.

От платната му струи радост и вяра, младост и мъдрост, хармония и красота. В продължение на години той създава множество платна с иконични образи на моми, библейски фигури на бащи, „отци-пророци и майки-светици“, по собственото му определение/. Творчеството на Майстора е един едно от най-великите проявления в българската култура.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук