Регионално Сдружение на общините „Марица“, с подкрепата на Фондация „Америка за България“ ще работи за осветяване на средата за провеждане на обществени поръчки

Проект „e-METER за добро управление в област Хасково“ на Регионално Сдружение на общините „Марица“ е сред одобрените 62 проекта в България по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“ на Фондация „Америка за България“. Договорът за финансиране бе подписан през Декември и е в рамките на Конкурс по тема „Добро управление на местно ниво“.

Проектът цели осветяване на средата за провеждане на обществени поръчки от Възложители – местни власти на територията на област Хасково чрез създаване на онлайн портал, с актуална информация за провеждане на обществени поръчки на територията на Област Хасково. Предвижда се на база на събраните данни да бъде изработен мониторингов анализ на обществените поръчки в област Хасково, който ще съдържа и формулирани конкретни препоръки.

Проектът предвижда и работа с общинските съвети в регион Хасково, като на специално организирани форуми, на общинските съветници ще бъдат представени ефективни механизми за мониторинг и контрол на изпълнението на общински политики, повишаване на отчетността в разходването на публични средства и увеличаване на прозрачността в работата на Общинските администрации.

Проектът на РСО „Марица“ е инициатива, която работи за:

1) Подобряване на правната среда – чрез дефиниране на конкретни проблеми и препоръки за подобряване на средата, регламентираща обществените поръчки в България;

2) Насърчаване на прозрачността на държавните институции – чрез организиране на единен портал с обобщена цялостна информация за обществените поръчки в област Хасково;

3) Повишаване на гражданската активност – чрез даване възможност на гражданското общество /посредством отворения форум на платформата/ да се включи в анализирането на събраните данни, формулиране на проблеми и предлагане на решения във връзка с прилагането на законодателството за обществени поръчки в България.

Предвижда се проектът да продължи 18 месеца, с бюджет 74 500 лв.

Подкрепата за Финансираната страна (Регионално Сдружение на Общините „Марица“) е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Финансираната страна (Регионално Сдружение на Общините „Марица“) и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори”

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната. Фондацията е плод на успеха на Българоамериканския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: www.us4bg.org

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук