Растение, развиващо се веднъж в живота си, цъфна в Хасково

Агаве американа цъфти и плодоноси един път, след което умира

Уникално растение цъфна в центъра на Хасково. Става дума за Агаве американа или пъстроцветен столетник. Забележителното в случая е, че така нареченият Столетник цъфти веднъж в живота си, съобщават на Еньовден от Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/.

Това удивително растение произхожда от Мексико и Съединените щати, но се отглежда по целия свят като декоративен  вид. То е вечнозелено, което образува розетка от твърди, месести и бодливи по периферията си листа. Съцветието му е разклонено, и  с внушителни размери, достигащо височина от 4 до 8 метра.

Цветовете на столетника са белезникаво бели и приличат на огромна момина сълза. Цъфти веднъж на 30 до 60 години, затова е получил името „столетник“ – заради дългия период, който му е необходим, за да цъфне. Американското агаве притежава свойството монокарпия, тоест това е вид който цъфти и плодоноси един път в живота си, след което умира. Нуждае се от пълно слънце и е изключително устойчиво на суша.

До дни се очаква растението да цъфне в целия си блясък и красота. Високо е около 4-5м., а според запознати, възрастта му е около 60 години.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук