РАМАЗАН БАЙРАМ: ЕЙД МУБАРАК НА МЮСЮЛМАНИТЕ!

От днес мюсюлманското вероизповедание чества Рамазан, познат и като Шекер Байрам – празник на разговяването за приключване на постите.

По канон през целия месец рамазан вярващите – през деня, от зазоряване до залез слънце (ифтар), постят, като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр – задължителна милостиня, един от петте стълба на исляма. Зекятът или заках, е механизъм за подпомагане на бедните в мюсюлманските страни,

На празника вярващите се поздравяват с думите „Ейд мубарак!“ (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях. Същото правят младите към по-възрастните.

Празникът Рамазан Байрам продължава 3 дни – до късни часове и всички се веселят. На трапезата по традиция се сервират сладки ястия – баклава, други сладкиши и кафе с много захар, затова се нарича и Шекер Байрам.

Отбелязването му датира от 624 г. Датите не са постоянни, а варират според новолунието. Тази година са 17, 18 и 19 юли.

Щастлив празник на мюсюлманите в България!

baner-wid Ban-OD

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук