Райчев измисли формула за правителство с третия мандат

контакти

Социологът Андрей Райчев измисли вариант за съставяне на редовно правителство, който да отложи предсрочните избори. Формула той представи в сутрешния блок на NOVA, като подчерта, че тя е много малко вероятна, но реална и възможна. В разговора участваха още политолозите проф. Румяна Коларова и проф. Светослав Малинов.

Първо, много важно на кого президентът дава третия мандат. Той няма голям избор, освен ако иска избори веднага… Идеята, че „Възраждане“ ще успее да вкара в кабинета си ПП-ДБ е абсурдна. На „Величие“ какво да има даваш мандата. БСП не се знае в какво състояние е… Остава ИТН. Не се вижда нищо друго. Има около 5% вероятност, в политиката няма нула. Представете си такова действие на Слави Трифонов – предлага Росен Желязков за премиер, т. е. много широк жест към ГЕРБ, но експертно правителство, след което започва разправия за министри кои да бъдат. Много малко вероятно е, но не е нула, обясни Андрей Райчев.

Проф. Светослав Малинов изрази положителни оценки за подобна формула. Все още има минимална възможност за третия мандат, заяви в началото на разговора той. Подчерта обаче, че най-вероятни са предсрочни избори, през октомври, с много голяма преднина пред всичко друго.

„Не е възможно да има съгласие за кабинет с третия мандат”, смята проф. Румяна Коларова. Още от разговора – тук.

Междувременно, шестима депутати напуснаха групата на „Величие”. Заявления са подали Красимира Катинчарова, Юлияна Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинова. Така членовете на парламентарната група стават по-малко от 10, което означава, че тя не може да съществува.

В четвъртък Централният съвет на партията призова Николай Марков да освободи поста на председател на парламентарната група, а Виктория Василева доброволно да се откаже от заместник-председателската позиция в Народното събрание. Това решение беше публикувано и в официалния сайт на партията.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук