РАЙНА ЙОВЧЕВА: С ОБЩИ ПРИНЦИПИ ОБЩИНСКИЯТ ПЛАН НЯМА ДА СТАНЕ

контакти

Само с общи принципи няма да успеем да направим добър Общински план за развитие на Димитровград за периода 2014 – 2020. В специфичните цели трябва да има конкретни обекти и проекти. На тази база да изготвим план. Това каза изпълнителния директор на Регионално сдружение на общините „Марица“ Райна Йовчева, която е и консултант по разработването. Тя даде пример с един от добре оценените планове – този на Стара Загора. Според нея обаче, в него липсва стратегическата част, няма конкретни проекти. Апелира за посочване на ясни мерки, не само да се говори за абстрактни неща. Срещата се състоя в зала „Гроссето“. Присъстваха представители на сформираните по-миналата седмица работни групи.

По думите и предстоящото съставяне на документите се отличава с ясно регламентирано съдържание. Не така е било преди години, когато отново са се изграждали планове за развитие. Бившият областен управител коментира, че преди месец писма са изпратени до всички регионални структури, свързани с развитието на община Димитровград. От тях се изисква да кажат какво е направено през изминалите пет години, както и какво предстои в следващите пет.

Част от представителите на групи възроптаха, че нямат информация кога ще се провеждат отделните заседания. След това стана ясно, че до края на деня ще бъде готов график. Днес заседава групата по Култура. Другите групи са: Икономическо развитие, Инфраструктура, Екология, Образование и младежки дейности, Здравеопазване, Социална сфера и човешки ресурси, Спорт, Земеделие. Райна Йовчева намекна, че бройката може да бъде увеличена. Според нея, може да е изпуснато нещо, което няма проблем да бъде допълнено. Предстои следваща среща, на която да се коментират извлечени статистически данни и постъпили предложения.

Според Закона за регионалното развитие и правилника по него, Общинският план за развитие следва да бъде готов в срок до три месеца преди началото  на периода на неговото действие. Това сочи края на септември 2013 г. 

obshtinski plan 1Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук